Sójové a kokosové cukrovinky 1 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Sójové a kokosové cukrovinky 1 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Sójové a kokosové cukrovinky Klíčová slova: Sója, kokos, odhořčování, rychlomixér Stephan Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_13
Sójové a kokosové cukrovinky Zpracování sójových bobů Výroba dezertních hmot ze sóji
Zpracování sójových bobů Sója se zpracovává do dezertních hmot z důvodu neustálého růstu cen mandlí, oříšků a perzika. Základní surovinou jsou odhořčená sójová mouka a krupice
Zpracování sójových bobů Boby obsahují příměsi a nečistoty Hrubé nečistoty se odstraňují v aspirátoru Prach a plevy se odsají ventilátorem Železné předměty magnetem Kaménky se odstraní v pračce Odhořčování se provádí v odhořčovacích duplikátorových pracích šnecích Mletí sójových bobů – mlýnské stolice
Výroba dezertních hmot ze sójapánu Suroviny Odhořčená sójová mouka nebo krupice Cukr Škrobový sirup
Technologie výroby Používá se rychlomixér Stephan Vloží se suroviny, současně se dávkuje pára Mixuje se 10 minut, teplota hmoty 105 °C Vakuování , odtažení páry, hmota se ochladí na 40 °C, množství vody 10 % Aromatizace hmoty, konzervace kyselinou sorbovou Chuť se zvýrazňuje přídavkem kandovaného ovoce, sušeného mléka, kakaového prášku a dalších přísad
Kokosové cukrovinky Vyrábí se tyčinky Koko Z kokosové hmoty se vyrobí vložky Máčí se v máčecím stroji do čokoládové polevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.