Nástup nacismu v Německu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.7 Německo 1932 – volby a jejich důsledky Název sady: Moderní.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_05_Nástup nacismu fotodokumentace Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_holocaust Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lucie Imrová NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_22_Nacismus TEMA: Člověk a společnost.
Z poraženého Německa se po válce stává republika, Výmarská republika Situace v hospodářství byla velice špatná a navíc musela země platit válečné.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Digitální učební materiál:
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Podnebné pásy – tropický pás
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nacismus v Německu ve 30. letech
Pražské červnové povstání
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Romantismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vývoj v SSSR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název projektu: Moderní škola
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Období vlády jedné strany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Různé podmínky života na Zemi
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_03B_Vývoj v Německu
NACISMUS V NĚMECKU TŘETÍ ŘÍŠE (1933 – 1945)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Revoluce ve Francii
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
První židovská válka a její důsledky
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Římská republika.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
Slunce.
Proč se střídají roční období
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Revoluce v evropských zemích 1848
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Transkript prezentace:

Nástup nacismu v Německu

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Nástup nacismu v Německu. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_10_Nástup nacismu v Německu. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Nacismus, A. Hitler, Židé, pogrom, árijská rasa, koncentrační tábor. DATUM 29.10.2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s období nástupu Adolfa Hitlera k moci a s dalšími pojmy, které s tímto obdobím souvisí.

Důsledky krize v Německu V roce 1932 – 6 milionů nezaměstnaných. Průmyslová výroba se snížila o 41%. Obrat zahraničního obchodu poklesl o dvě třetiny. Rozpoutal se boj o moc, jehož vítězem se nakonec stali němečtí fašisté – nacisté.

Adolf Hitler a NSDAP NSDAP = Nacionálněsocialistická německá strana dělnická. Adolf Hitler – vypracoval nový program nacistů a vyložil jej v knize Můj boj (Mein Kampf). Jeho podstatou byl bezohledný rasismus. Němci jako nadřazená árijská rasa měli podle něj plné právo podrobit si ostatní méněcenné národy a vládnout světu. Podle Hitlera za to, že k tomu dosud nedošlo byli Židé, komunisté a diktát versailleské mírové smlouvy. Hitler pro sebe i pro svou stranu dokázal získat podporu takřka všech vrstev německé společnosti. Dělníky přitahoval sliby o zlikvidování nezaměstnanosti. Ozbrojené jednotky NSDAP terorizovaly odpůrce nacistů – komunisty, sociální demokraty i liberály a křesťanské demokraty.

Adolf Hitler – rok 1935 Obr.č. 1

Nástup Hitlera k moci Ve volbách v roce 1930 získala NSDAP hlasy 20% Němců a o 2 roky později se nacisté stali nejsilnější stranou v Německu volilo ji téměř 40% všech Němců. Tato strana otevřeně prohlašovala, že chce demokracii „zardousit“. 30. ledna 1933 jmenoval prezident Adolfa Hitlera říšským kancléřem. 1. února 1933 rozpustil Říšský sněm. Od prvních dnů a měsíců Hitlerovy vlády postupovala likvidace všech prvků demokracie. Do léta 1933 nacisté omezili moc parlamentu, zakázali všechny politické strany kromě NSDAP, zlikvidovali svobodné odborové hnutí, omezili základní občanská práva a svobody. Všem, kteří se nesmířili s nacistickou totalitní mocí a nezvolili odchod do emigrace, hrozila stálá perzekuce a „izolace“ v koncentračních táborech – první vznikl v březnu 1933 v Dachau.

Charakter nacistického režimu Hitler spolu s nejvyšším vedením NSDAP – H. Himmler, R. Hess, M. Bormam, J. Goebbels, H. Göring, a další se rozhodli ukázat, že bezvýhradnou poslušnost si zajistí i ve vlastních řadách. 30. června 1934 – připravili pověstnou „noc dlouhých nožů“ v níž oddíly SS povraždily na Hitlerův rozkaz na tisíc příslušníků rovněž nacistických oddílů SA, dva generály a několik dalších politiků, kteří byli Hitlerovi nepohodlní. Bezprostředním vykonavatelem policejní zvůle se stala státní tajná policie – gestapo. Německo se stalo klasickým příkladem totalitního, policejního státu.

Noc dlouhých nožů – H.Himmler Obr.č. 2

Charakter nacistického režimu - pokračování Pod dohleden NSDAP se ocitlo školství, věda, kultura i umění. Mladí lidé byli povinně organizováni v oddílech Hitlerjugend – Hitlerovy mládeže. Celá situace vedla k uctívání kultu vůdce Adolfa Hitlera, přijímání představy o německém nadčlověku a převaze nadřazeného nordického typu, k přitakání zrůdné představě o oprávněnosti vést válku za větší „životní prostor“ a k pohrdání „méněcennými národy a rasami“ – Slovany, Židy, Romy,…. Hitler soustavně zdůrazňoval úspěchy své zahraniční politiky. V roce 1935 zavedl všeobecnou brannou povinnost. V roce 1936 vstoupili vojáci wehrmachtu do demilitarizované zóny v Porýní.

Opatření proti Židům Krutost nacismu, jehož příznačnou součástí byl rasismus, pocítili nejdříve němečtí Židé. Byli vylučování z veřejného života, vyháněni z vysokých škol a státních úřadů. V roce 1935 – nechali v Norimberku schválit zákony „na ochranu německé krve a německé cti“, které zbavovaly Židy německého občanství a s ním spojených práv, zakazovaly smíšená manželství. Vyvrcholením protižidovského teroru byla tzv. křišťálová noc v listopadu 1938. V celé zemi tehdy nacisté pořádali pogromy, zapalovali synagogy a židovské školy, obchody a obydlí. Nacističtí vůdci začali uvažovat o „konečném řešení židovské otázky“ = vyhlazení Židů.

Opatření proti Židům Obr.č.3

Slovníček Árijská rasa – ve skutečnosti neexistující rasa reprezentovaná podle německých nacistů zejména Němci, nadřazená ostatním. Pogrom – hromadná násilná akce proti skupině osob. SS – zkratka něm. Slova znamenajícího ochranný oddíl, ozbrojená teroristická organizace NSDAP, vznikla v roce 1925 z fanaticky oddaných přívrženců A. Hitlera a sloužící původně jako jeho osobní stráž. SA – zkratka něm. Slova znamenající úderný oddíl – ozbrojená teroristická organizace NSADP, založená v roce 1921 A. Hitlerem jako bojová skupina k terorizování politických odpůrců. Koncentrační tábor – nacistické vězeňské tábory pro politické odpůrce a příslušníky „méněcenných“ ras. Wehrmacht – armáda, ozbrojená moc nacistického Německa. Nordický typ – severský typ – člověk vyznačující se podlouhlou hlavou, úzkým nosem a obličejem, světlými vlasy a světlýma očima.

Opakovací otázky 1. Kdy se stal Adolf Hitler říšským kancléřem? 2. Vysvětlete co znamená „noc dlouhých nožů“. 3. Jaká opatření proti Židům byla zavedena v Německu? 4. Vysvětlete co je to křišťálová noc? 5. V jaké knize Adolf Hitler popsal svůj nový program nacistů?

Zdroj k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3.

Zdroj k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reichsparteitagnov1935.jpg Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. upload.tn.nova.cz [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/750x750/May2009/510419.jpg?d41d Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_day_after_Kristallnacht.jpg