Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč se střídají roční období

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč se střídají roční období"— Transkript prezentace:

1 Proč se střídají roční období

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Proč se střídají roční období NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_05_Proč se střídají roční období ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Země, Slunce, roční období, rovnodennost, slunovrat. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s jedním z pohybů Země a to s otočením Země kolem Slunce.

4 Roční doby Roční doby se střídají proto, že Země obíhá kolem Slunce, její osa je nakloněná k rovině, ve které Země obíhá, a míří stále stejným směrem.

5 Střídání ročních období
Obrázek číslo 1

6 Roční období 21. června je severní polokoule nejvíce přikloněná ke Slunci, začíná u nás léto. 21. prosince je severní polokoule nejvíce nakloněná od slunce, začíná u nás zima. 21. března u nás začíná jaro. 23. září u nás začíná podzim.

7 Roční období Obrázek číslo 2

8 Jaro a podzim Na jaře a na podzim Slunce ohřívá obě polokoule země stejně. Když na severní polokouli začíná jaro, na jižní polokouli začíná podzim a naopak.

9 Léto a zima V létě ohřívá slunce krajinu více než v zimě, protože sluneční paprsky dopadají v létě na krajinu méně šikmo (více shora) než v zimě.

10 Rovnodennost a slunovrat
21. března – jarní rovnodennost –začíná jaro – 12 hod. den, 12 hod noc. 23. září – podzimní rovnodennost – začíná podzim – 12 hod. den, 12 hod. noc 21. června – letní slunovrat – začíná léto – 16 hod. den, 8 hod. noc. 21. prosince – zimní slunovrat – začíná zima – 8 hod. den, 16 hod. noc.

11 Letní slunovrat Obrázek číslo 3

12 Zimní slunovrat

13 Podzimní rovnodennost
Obrázek číslo 5

14 Jarní rovnodennost Obrázek číslo 6

15 Opakovací otázky 1. čím je způsobeno střídání ročních období?
2. Doplňte: 21.června – 21. března – 21. prosince – 23. září – 3. V létě ohřívá Slunce krajinu ______ než v zimě.

16 Zdroje HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru. Praha: ALTER, 2010, ISBN

17 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. zuzcinazeme.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. puzzleshop.czv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. zsdobrichovice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. zsdobrichovice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <

18 Zdroje k obrázkům Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. zsdobrichovice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 6 NEUVEDEN, Neuveden. zsdobrichovice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Proč se střídají roční období"

Podobné prezentace


Reklamy Google