Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Kalendář, dny v týdnu. Mgr. Marie Králová

2 Kalendář

3 KALENDÁŘ nám pomáhá při orientaci v čase
KALENDÁŘ nám pomáhá při orientaci v čase. Najdeme zde, který den je zrovna dnes. Dozvíme se, jaké je datum a kdo má v tento den svátek. Je to seznam dnů, jak jdou za sebou během celého roku. Na každý rok máme nový kalendář. Členění kalendáře Kalendář je určen pro kalendářní rok. Ten má 12 měsíců, proto je kalendář rozdělen na 12částí. Měsíce jsou rozděleny po týdnech. Na každé straně kalendáře většinou nalezneme jeden týden, který má 7dnů.

4 ROK – má 365 dnů a v přestupním roce 366 dnů (jednou za 4roky).
Nejdůležitější nebeská tělesa pro náš život jsou Slunce a Měsíc. Bez Slunce by nebyl na Zemi život. Země oběhne Slunce za jeden rok, kdy se vystřídá čtyři roční období. Jaro - jarní rovnodennost – den i noc jsou stejně dlouhé. -dny jsou delší a noci kratší. Léto - letní slunovrat nejdelší den a nejkratší noc v roce. -dny se začínají pozvolna zkracovat a noci prodlužovat. Podzim – den podzimní rovnodennosti den i noc jsou stejně dlouhé. -dny se zkracují a noci prodlužují. Zima - zimní slunovrat – nejkratší den a nejdelší noc v celém roce. -dny se začínají pozvolna prodlužovat a noci zkracovat.

5 Rok má 4 roční období: Jaro – březen, duben, květen.
Léto – červen, červenec, srpen. Podzim – září, říjen, listopad. Zima – prosinec, leden, únor.

6

7 Měsíce roku měsíc – leden měsíc – únor měsíc – březen měsíc – duben
měsíc – květen měsíc – červen měsíc – červenec měsíc – srpen měsíc – září měsíc – říjen měsíc – listopad měsíc - prosinec Přečtěte data a měsíce říkejte názvem:

8 ROK – znamení zvěrokruhu.
Druhým nejdůležitějším tělesem, které ovlivňuje naše životy, je Měsíc. Rok má 12měsíců a každý z nich má své zvířecí znamení. Prosinec, leden – kozoroh. Leden, únor – vodnář. Únor, březen – ryby. Březen, duben – beran. Duben, květen – býk. Květen, červen – blíženci. Červen, červenec – rak. Červenec, srpen – lev. Srpen, září – panna. Září, říjen – váhy. Říjen, listopad – štír. Listopad, prosinec – střelec.

9 Týden Jeden měsíc má 4 až 5 týdnů. Jen únor je nejkratší měsíc, má 4 týdny. Týden má sedm dnů. Rozdělujeme ho na pracovní týden - ten má 5dnů a víkend - ten má 2dny.

10 Týden Dny v týdnu: Pondělí Úterý Středa Čtvrtek
Pátek Sobota Neděle Pracovní dny – lidé chodí do práce, děti do školy. Víkend – lidé odpočívají.

11 Ptáme se, odpovídejte: V kolikátém měsíci začíná školní rok?
V kolikátém měsíci končí školní rok? Kolik měsíců má školní rok? V kolikátém měsíci máš narozeniny? Kolikátý měsíc je nyní? V kolikátém měsíci jsou Vánoce? Který měsíc je druhý (pátý, osmý…)? Kolik měsíců má kalendářní rok?

12 Zdroje: Landová, V.; Staudková, H.; Tůmová, V. (2007). Matematika pro 2.ročník – 5., 6., 7. Praha: Alter. Čížková, M. (2007). Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: SPN Molnár, J.; Mikulenková, H. (2007) Matematika a její aplikace 2.ročník – 1., 2., 3.díl. Olomouc: Prodos. Coufalová, J.; Pěchoučková, Š.; Hejl, J.; Hervert, J. (1994) Matematika pro 2.ročník ZŠ – 1.,2.díl. Praha: FORTUNA. Cihlář, J.; Melichar, J.; Zelenka, M. (1994) Matematika pro druhou třídu – pracovní učebnice – 1., 2.díl. Praha: FORTUNA. Rosecká, Z. a kol. (1999) Matematika 2 – učebnice pro 2.ročník ZŠ - Počítám s radostí. Brno: Nová škola. Štiková, V. ( 2008). Já a můj svět – prvouka pro 2.ročník – učebnice, pracovní sešit. Brno: NOVÁ ŠKOLA. Danihelková, H. ( 2007). Člověk a jeho svět 1. Olomouc : Prodos. Webové stránky:


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google