Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Období vlády jedné strany

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Období vlády jedné strany"— Transkript prezentace:

1 Období vlády jedné strany
VIDEO videoII

2 Po skončení druhé světové války se prezidentem stal znovu Edvard Beneš.
Z pohraničí byli odsunuti Němci. Pohraničí se nově osídlovalo. Kdo měl zájem, mohl se sem nastěhovat a hospodařit na pozemcích, které zde po odsunutých Němcích zůstaly. Východní část Československa Podkarpatská Rus se stala součástí Sovětského svazu.

3 V prvních poválečných volbách v Československu zvítězila komunistická strana. V únoru 1948 převzala KSČ všechnu moc ve státě. V roce 1948 odstoupil prezident Edvard Beneš a na jeho místo nastoupil představitel KSČ Klement Gottwald. Jedna politická strana řídila a ovládala veškerý život v zemi: armádu, policii, soudy, školy, kulturu, vědu, umění.

4 Továrny, doly, banky byly znárodněny – byly odebrány jejich majitelům a staly se vlastnictvím státu. Snahou bylo vytvořit socialistický stát, kde bude všechno společné. Rolníci se museli vzdát svých políček, strojů a dobytka ve prospěch jednotných zemědělských družstev. Naším vzorem se stal Sovětský svaz.

5 Mnoho lidí emigrovalo – odešlo do zahraničí
Mnoho lidí emigrovalo – odešlo do zahraničí. Nechtělo žít v nesvobodném státě, kde je zakázáno říkat a psát, co si člověk myslí a kde jsou lidé nespravedlivě souzeni a zavíráni do vězení. Naše republika přestala být demokratickým státem a stala se totalitní zemí.

6 V roce 1968 se někteří komunisté snažili o změnu poměrů ve státě
V roce 1968 se někteří komunisté snažili o změnu poměrů ve státě. Vyvrcholením těchto snah bylo takzvané „pražské jaro“. Vůdčí osobností tohoto období se stal slovenský politik Alexandr Dubček. Tyto snahy o demokratický stát byly potlačeny vpádem Sovětských vojsk na naše území – Do čela KSČ byl zvolen Gustáv Husák, který se později stal i prezidentem. Komunisté znovu upevnili svou moc.

7 Otázky a úkoly: 1. K jakým změnám došlo po skončení 2. světové války?
2. Jak se vyvíjely události v roce 1948? 3. Jak rozumíš pojmu znárodnění majetku? 4. Jak bys vysvětlil pojem emigrace? 5. K jakým událostem došlo po roce 1968? video

8 Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Období vlády jedné strany"

Podobné prezentace


Reklamy Google