Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.02.29.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.02.29."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Lidice a Ležáky Autor: Mgr
Název výukového materiálu: Lidice a Ležáky Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Únor Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Obrazová prezentace přiblíží žákům téma vyhlazených vesnic Lidice a Ležáky, na něž by měla navazovat produkce filmu Lidice z r

3 LIDICE a LEŽÁKY 10. a 24. června 1942

4 LIDICE nedaleko Kladna
Vesnice, která byla v důsledku heydrichiády vypálena a dokonale srovnána se zemí a veškeré místní obyvatelstvo vyvražděno nebo odsunuto do koncentračních táborů. Vše začalo už navečer dne 9. června, kdy byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit.

5 Osud vesnice = 10. června Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, za úsvitu pak autobusy převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Mezitím byly zdi stodoly v sousedství Horákova statku obloženy slamníky a matracemi (proti odraženým střelám) a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byli posléze vyváděni ve skupinách (zprvu po pěti, pak po deseti) na přilehlou zahradu a tam stříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173. Nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu 14 let. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny.

6 Lidice po vyhlazení

7 Pozůstatky Horákova statku, u jehož zdi bylo zastřeleno 173 mužů.

8

9

10 LEŽÁKY na Chrudimsku 14 dní po vyhlazení Lidic v důsledku heydrichiády vypálena a její obyvatele zavražděni nacisty jako odplata za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

11 24. června časně odpoledne obklíčilo Ležáky 150 mužů pardubické roty 20. záložního policejního pluku „Böhmen“ pod vedením gestapa; na vnější kordón bylo povoláno 30 českých četníků z Chrudimi a Náchoda. Němci shromáždili obyvatele Ležáků i z okolí, kde se právě zdržovali, a odvezli je do pardubické vily Zámeček, kde policejní pluk sídlil a za heydrichiády popravoval. Následně domy vyrabovali a kolem páté zapálili; všech 33 obyvatel starších 15 let bylo po deváté hodině večer zastřeleno u Zámečku. Přežili 2 děti z 13.

12 Použité zdroje: Čapka F. , Dějepis. Novověk, moderní dějiny
Použité zdroje: Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s. 66. Obrázek památníku dětí z Lidic cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek zničených Lidic cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek zbytků Horákova statku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek lidických ruin cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek dnešního památníku v Lidicích cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek lidického kříže cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek propagačního britského plakátu cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek památníku v Ležákách cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek památníku v Ležákách cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.02.29."

Podobné prezentace


Reklamy Google