Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj v SSSR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj v SSSR."— Transkript prezentace:

1 Vývoj v SSSR

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Vývoj SSSR. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_11_Vývoj SSSR. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Lenin. J. V. Stalin, industrializace, kolektivizace, kult. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s vývojem v SSSR v období kolektivizace a industrializace.

4 Budování SSSR Totalitní režim jiného typu se vytvořil v Sovětském svazu. Navenek sovětští politikové vydávali SSSR za příklad země, kde se buduje „demokracie nového typu“ – socialistická demokracie. Na obdiv stavěli „budovatelské nadšení“ sovětského lidu a vypočítávali stavby nových velkých průmyslových závodů, elektráren a železnic. Za oficiálním obrazem budovatelských úspěchů se ale skrývalo nezměrné utrpení. Po Leninově smrti (1924) stanul v čele komunistické strany i sovětského státu Josif Vissarionovič Stalin- hlásal, že cílem západních demokratických zemí je zničení sovětského režimu, a rozhodl se proto přeměnit dosud převážně zemědělskou zemi v průmyslovou velmoc. V roce 1928 vytýčil Stalin urychlený program industrializace (zprůmyslnění) jako základního předpokladu vybudování socialismu v jedné zemi.

5 Lenin se Stalinem Obr.č.1

6 J. V. Stalin Obr.č.2

7 Kolektivizace sovětského zemědělství
Stalin se rozhodl postavit pod státní kontrolu i poslední hospodářsky nezávislou skupinu výrobců – rolníky. Nařídil zahájit tzv. kolektivizaci – násilnou přeměnu soukromých zemědělských hospodářství v družstevní, kolektivní. Do vznikajících zemědělských družstev – kolchozů museli rolníci odevzdat pole, na kterých do té doby hospodařili, dobytek a zemědělské stroje. S kolchozním majetkem pak měli podle příkazu státu hospodařit společně. Rolníci se neradi vzdávali svého majetku. Proti násilné kolektivizaci se hromadně bouřili. Docházelo k poklesu zemědělské produkce, který vyvolal hladomor – zahynulo několik milionů obyvatel. Kolektivizace dokončena na 30.let za pomoci donucovacích metod. Odpůrci kolektivizace byli uvězněni v gulazích, sovětská vláda zakázala rolníkům volně se stěhovat, tím se práce v kolchozu stávala nucenou a připomínala znovuzavedení nevolnictví.

8 Stalinský teror – kolektivizace venkova
Obr.č. 3

9 Atmosféra ve společnosti
Z chorobné obavy před spiknutím nechal proto Stalin likvidovat nejen své skutečné, ale pro jistotu i pouze předpokládané odpůrce včetně celé řady předních činitelů samotné komunistické strany. Sovětskou společnost zasáhla atmosféra strachu a podezírání. Stalinovi se podařilo vytvořit v Sovětském svazu přísný totalitní režim. Pod dohled se dostalo i školství, věda, kultura a umění. Kolem své osoby vytvořil Stalin kult neomylného a nadpřirozenými schopnostmi nadaného člověka.

10 Navazování diplomatických styků
V roce 1922 prolomilo sovětské Rusko svou diplomatickou izolaci dohodou s Německem. Po převzetí moci v Německu Hitlerem a rostoucí hrozby nacistické agrese se prosadily myšlenky na spolupráci demokratických států se sílícím Sovětským svazem. Dva státy nejvíce ohrožené Německem, Francie a Československo, s ním v roce 1935 podepsaly spojeneckou smlouvu o vzájemné pomoci – toto spojenectví nebylo pevné ani skutečně funkční.

11 Slovníček Kult – uctívání určitého člověka. Rusifikace – porušťování.

12 Opakovací otázky 1. Co říkala o životě v Sovětském svazu oficiální propaganda a jaká byla skutečnost? 2. Co víte o průběhu a výsledcích industrializace a kolektivizace v SSSR? 3. popište svými slovy, jak se projevoval totalitní režim v Sovětském svazu? 4. Vysvětlete pojmy: a)kult – b)rusifikace -

13 Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN

14 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. moderni-dejiny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Vývoj v SSSR."

Podobné prezentace


Reklamy Google