PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Kariérové poradenství
Vymezení a pojetí sociální práce
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Terénní sociální práce
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
PhDr. Radek Suda, vedoucí odd
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální šetření a legislativa
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV Sociální práce ve výkonu veřejné správy a zejména na úřadech obcí II. a III. typu PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV

Determinanty sociální práce: Sociální práce je: součástí systémů sociální ochrany osob, odbornou disciplínou vycházející z teoretických i empirických poznatků s cílem poznat a zlepšit kvalitu života jedinců, sociálních skupin i celé společnosti zaměřena v kontextu výše uvedeného zejména pak na ty, kteří se v důsledku problémových interakcí se sociálním prostředím nebo v důsledku nepříznivých okolností dostali do obtížné životní nebo sociální situace nebo kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením soubor činností směřujících k vytváření, obnovování, udržování a rozvíjení rovnováhy mezi očekáváním sociálního prostředí, ve kterém jedinec, skupina nebo komunita uspokojuje svoje potřeby, a jejich schopnosti tato očekávání zvládat.

Organizace a působení sociální práce ve veřejné správě Krajská úroveň Obec – municipální úroveň Stát MPSV MŠMT MZ ČR MSP Přirozené sociální prostředí Rodina – biologická Rodina – sociální „komunita“ Energie a potenciál změny, hodnoty a humanizace Sociální politika a sociální programy Koordinace sociálních pracovníků v obci Sociální politika regionu SPO Komunitní Sociální práce Koordinace služeb a síťování

Nenavyšování kapacit – podpora ter. , ambul. služeb soc Nenavyšování kapacit – podpora ter., ambul. služeb soc. péče, další kapacity budou řešeny v rámci LTC

Organizace a řízení Otázkou zůstává: Rodina, komunita: přirozená podpora – lidské zdroje, činnosti, finanční Obec: lidské zdroje, činnosti, finanční. Kraj: Stát: Programy sociální politiky, legislativa Otázkou zůstává: Je nutná nová legislativa nebo jsme schopni občanům zajistit potřebné v rámci stávající právní úpravy? Doporučený postup? Dotace na výkon sociální práce na místo příspěvku na výkon?

Profesní zákon – o sociálních pracovnících v plánu leg. prací vlády na r. 2013 Co: Záměrem úpravy: a) výkon sociální práce sociálními pracovníky ve veřejnoprávních a v soukromoprávních subjektech i v samostatném výkonu, b) předpoklady podmínky pro výkon sociální práce a statut sociálního pracovníka, včetně specializací a atestací, c) profesní samosprávnou organizaci, která dohlíží na odbornou úroveň, dodržování právních předpisů a předpisů profesní organizace.

Profesní zákon – o sociálních pracovnících a dále Co: výkon sociální práce, kvalifikační předpoklady sociálního pracovníka a další pravidla pro výkon profese se řídí tímto zákonem, a to pokud nejsou tyto oblasti již upraveny zvláštním právním předpisem Proč: nevyhovující a nedostatečná právní úprava §§110 a 111 z.č. 108/2006 Sb., o soc. službách, ve znění p.p.; vyhodnocování období 1.1.2007; Analýza VÚPSV.

Koncepční výhledy – sociální služby a LTC Sociální práce na obcích – mj. článek pro tvorbu sítě Etablování erudovaných sociálních pracovníků na obcích v metodě posouzení potřeb Spolupráce – lokální partnerství mezi ORP a poskytovateli sociálních služeb a spolupracujícími institucemi sociální ochrany Koncept pro socio-psycho-ekonomické posouzení situace zájemců o sociální služby pro SPR na ORP Metodika pro koordinaci sociálních služeb v rámci ORP – vyhodnocení efektivity poskytovaných služeb vůči jednotlivcům a skupinám Sociální pracovník ORP („posudkový“) = přináší mj. informace pro tvorbu sítě sociálních služeb pro krajské síťování

Koncepční výhledy – školská sociální práce Proč a Co: řeší to, co se děje v žákovi – dítěti je +/- a ovlivňuje rodinu, komunitu řeší to, co se děje v komunitě, rodině (sociální patologie) a vliv na dítě – reaguje ve škole neřeší výchovné a vzdělávací problémy a priori uvnitř vzdělávacího systému, tj. to, co vždy měl, má a snad i bude mít za úkol vzdělávací proces Kdo a Jak: Sociální pracovník ve škole je „hasič problémů, řešitel konfliktů, preventista sociálních patologií z vnějšího prostředí a ombudsman“ (PhDr. P. Kodymová, PhD., ústní sdělení 26.10.12) Specializační postgraduální vzdělávání pro Mgr.

a koncepce sociální práce (223) Děkuji za pozornost! PhDr. Radek Suda vedoucí odd. strategií a koncepce sociální práce (223) radek.suda@mpsv.cz 221 923 007