Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Labyrintem pomoci Matěj Lejsal Domov Sue Ryder, o.p.s.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Kontroly v zařízeních sociálních služeb kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Hodnoty v péči o seniory
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
metodik služeb Podpory bydlení
Ústav vs. Komunitní služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách Projekt integrace paliativní péče do domova pro seniory Financován: NF AVAST hlavní příjemce: Domov Sue Ryder, z.ú. Matěj Lejsal (Domov Sue Ryder, z.ú., FHS UK, FF UK)

Teze: Pečujeme o člověka v závěru života. Stáří je nevyléčitelný proces. Naděje dožití seniora (v 65ti letech) 16 let u muže 19,5 roku u žen Naděje dožití seniora v 86ti letech Cca 5 let Demence je nevyléčitelné onemocnění. Zdroj: ČSÚ

Druh služby (uvedené v § 34 zákona č. 108/2006 Sb.) 6-3. Uživatelé (klienti) zařízení sociálních služeb v roce 2015 Pramen: Ministerstvo práce a sociálních věcí Druh služby (uvedené v § 34 zákona č. 108/2006 Sb.)   zemřelí Týdenní stacionáře 22 Domovy pro osoby se zdravotním postižením 630 Domovy pro seniory 10 380 Domovy se zvláštním režimem 4 442 Chráněné bydlení 58 Azylové domy 25 Domy na půl cesty - Zařízení pro krizovou pomoc Terapeutické komunity 1 Centra sociálně rehabilitačních služeb Služby následné péče Celkem ČR 15 559

Kontext společenský a statistický: Z průzkumu Cesty Domů: 70% lidí přemýšlí nad péčí v závěru života 64% o tom s nikým nemluvilo 69% je ochotno spolehnout se na opatrovníka Z kombinace dat CZSO a ÚZIS: 28% lidí zemře „doma“ (vč. DpS, DZR, DOZP) 49,5% uživatelů zemře „v sociálním zařízení“

OTÁZKA: Co je za čísly: Optimistická odpověď: Lidé mají možnost strávit závěr života v „domáckém prostředí“ s odpovídající potřebnou péčí a podporou na základě projevené vůle. Spolu s nimi potřebnou podporu a pomoc dostávají jejich blízcí. Pesimistická odpověď: Lidé umírají v ústavu „náhodou“, „neočekávaně“. Realistická: něco mezi…

Typy paliativní péče

Hypotézy: Omezené znalosti problematiky paliativní péče Malé zkušenosti s provázením umírajících Prakticky žádné zkušenosti s provázením rodin Chybějící dovednost vést „Rozhovor“ (Volandez) Různorodé postoje týmu k tématu závěru života Omezená přítomnost lékaře Vysoký podíl obyvatel žijících s demencí Právní nejistota

Nejčastější trajektorie závěru života v Domově Cca 15% případů –„překvapivé“ – často u fyzicky zdatných obyv.  hospitalizace Cca 80% případů – dlouhá progrese v čase Při efektivním plánování péče za zapojení oš. lékaře, vysoká šance na dožití v DpS - Poslední trajektorie je rakovina a nádorová onemocnění – zbývajících 5%

Individuální plánování - modely: Model zaměřený na dosahování cílů Plánování zaměřené na člověka Model vycházející ze schémat počítačové podpory Expertní model Model „Tady a teď“ Cyklický evaluační model IP Expertní model může kolidovat s humanistickým přístupem obsaženým např. v modelu plánování zaměřeného na člověka.

Kritéria hodnocení jednotlivých modelů Míra podpory věnovaná klientovi. Míra uplatnění expertního postoje pracovníka. Specifická podoba stanoveného cíle Nároky na kompetence (znalosti, dovednosti, postoje) Nároky na zdroje (lidé, peníze, technika). Nároky na zapojení dalších subjektů. Nutnost multidisciplinarity

ZÁVĚR – paliativní přístup Téma závěru života nechť se stane „normální“. Zkoušejme „Rozhovor“ na sobě samotných. Nabízejme prostor pro „Rozhovor“ uživatelům a jejich blízkým od okamžiku prvního jednání jakožto se zájemci o službu. Odpovídejme si otevřeně na variaci „Surprise Question“ při plánování péče: „Když přemýšlíte o klientovi, jak dlouho předpokládáte, že tady s námi bude? Jsou to roky, měsíce, týdny nebo dny? Osvojme si širší škálu modelů individuálního plánování.