Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče."— Transkript prezentace:

1 Pracovní postupy sociálního pracovníka užívané ve zdravotnictví a v sociálně zdravotní péči
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče. Potřeby sociální práce se seniory vznikají v mimořádných situacích vyvolaných sociálními nebo zdravotními problémy.

2 Kritické body v sociální práci se seniory
Hranice mezi zdravotní péčí a sociální prací – oba typy služeb poskytovat souběžně Podpora adaptace a integrace po odchodů do důchodu, podpora zdraví a kvality života Dovednosti soc. pracovníka (navázání kontaktu, rozpoznání potřeb…) v případě nemoci klienta Soc. práce se starými lidmi: vztah, důvěra, pocit bezpečí a jistoty Práce s rodinou klienta - seniora

3 Etapy soc. práce ve zdravotnictví
Dlouhodobá sociální práce s klientem Ověřování výsledků Sociální terapie Návrh řešení a plán sociální pomoci Sociální diagnóza Seznámení s chorobopisem, první kontakt s pacientem

4 Komunitní sociální práce se seniory
Sociální práce zaměřena na skupiny seniorů a podporu jejich integrace do komunity s cílem zdravotní a sociální prevence. Komunitní plánování – vytváření systémů služeb pro seniory ve vymezeném teritoriu, budování komplexů služeb pro seniory žijící v komunitě (podpora zdravého stárnutí), komunitní centra pro starší občany.

5 Principy komunitní sociální práce se seniory
Počítat s heterogenitou starší populace (rozdíly mezi mladými a starými seniory 20 – 30 let. Podpora intergeneračních programů, nevytvářet getta. Podpora soběstačnosti, aktivity, vzdělávání, kognitivní aktivace … Služby: nabídka a dostupnost, zajištění informovanosti, tísňové volání, krizová intervence Zajištění bezpečnosti a pocitu bezpečí, důvěryhodnost, nízkoprahovost, prevence násilí… Kontinuita, komplexnost, flexibilita služeb.

6 Činnosti sociálního pracovníka v domově pro seniory
Administrativní práce. Plánování příchodu do instituce. Informování veřejnosti. Individuální adaptační plán a plán péče. Programy aktivit, mezigenerační programy, zapojení komunity, dobrovolnický program. Koordinace respitních pobytů, psychosociální pomoc seniorům –socioterapie, validace, taneční, reminiscenční terapie, trénování paměti apod. Manažerská činnost, dohled na dodržování lidských práv a etického kodexu, práce se stížnostmi. Zajišťování programu kvality.


Stáhnout ppt "Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče."

Podobné prezentace


Reklamy Google