Dostihy jako zkoušky výkonnosti koní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní právo. Pohovor
Advertisements

LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace k přijímacímu řízení obor Matematická studia.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Přijímací řízení 2016/17.
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Průběh výuky předmětu Fyzika
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
VESMÍR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Poměr v základním tvaru.
Dopravní výchova 8. ročník
Novinky v Záznamníku učitele
VYTYČOVÁNÍ HRANIC POZEMKU
Katastr nemovitostí (KNEM)
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Opakování na 1. čtvrtletní práci
Název projektu: Moderní škola
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Příprava na 1. čtvrtletní písemnou práci
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
BASKETBAL DÍVKY
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Stanovení vzdálenosti na Zemi cv. č. 4
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Přijímací řízení Krajský úřad Libereckého kraje
Poměr v základním tvaru.
Matematika + opakování a upevňování učiva
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Opakování 2. písemná práce
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
20.1 Malá násobilka - násobení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)
Seminář o stavebním spoření
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Dostihy jako zkoušky výkonnosti koní

Historie dostihů Počátek před 4 000 lety – v souvislosti s pracovním využitím koní. Před 2 600 lety součást olympijských her (Řecko, ale i Řím, Persie, Japonsko) 17. stol. Newmarket, 1705 registrace dostihů, 6 let a starší 1712 pětiletí 1728 čtyřletí 1751 dostihový řád ( Jockey Club ) 1756 a 1773 tříletí a dvouletí koně

Význam - U koní s mimořádnou konstitucí, rychlostí a vytrvalostí Funkce selekční, přípravná, testační, sportovní -Rozdělení – klusácké cvalové - rovinné, překážkové Jako výkonnostní zkoušky jsou rozhodující rovinné dostihy, překážkové jsou doplňkem. (proutěnky, steeplechase, cross country)

Klasické dostihy -chovné Stejné stáří, stejné zatížení, klisny -1,5kg -Jarní cena klisen 1 600 kl -Velká jarní cena 1 600 hř+kl -České derby 2 400 hř+kl -Oaks 2 400 kl -St. Leger 2 800 hř+kl

Srovnávací dostihy Porovnání výkonnosti ročníků mezi sebou -rozdíl výkonnosti je vyrovnán hmotností Svatováclavská cena 1 200 3 a s Velká květnová cena 1 600 3 a s Velká cena Prahy 1 600 3 a s Velká cena českého turfu 2 400 3 a s Zlatý pohár 2 600 4 a s

Handicap Hmotnostní zatížení určí handicaper tak, aby měli všichni šanci na vítězství - ohodnocení podle dosavadní výkonnosti Sestupný h.- rovinný 65 kg, přek. 75 kg (nevyhandicapovaný kůň =48 – o kolik) Vzestupný h. – rovinný 50 kg, amatéři 58 kg překážkový 62 kg Generální h. – na konci sezóny – hypotetická hmotnost pro stejnou šanci na vítězství

Kategorie dostihů Příčinou je rozdílná výkonnostní úroveň koní - pět výkonnostních kategorií – I. až V. Dvouletí koně začínají startovat ve III. kategorii a vítězství je posune výš Mezinárodní registrace dostihů – sjednocení kategorií a termínů dostihů. V současnosti 11. Gd (Granded stakes) 1, 2, 3 České derby, Velká cena Prahy, Velká cena českého turfu L (Listed)

Klusácké dostihy Organizovány pod hlavičkou České klusácké asociace Většinou na škváře, písku nebo tartanu Koně zapřaženi v sulkách (15 kg) Penalizace není hmotností, ale délkou dráhy Některé dostihy se opakují ve stejný den (heaty) Nejvýznamnější pro šlechtění jsou dostihy 4 letých Kritériem výkonnosti je přepočtený kilometrový čas

Organizace dostihů Propozice – ve věstníku = podmínky přihlášení (místo, datum, druh, označení, cenu vítězi a umístěným, pro jaké koně, hmotnost, datum přihlášek a výši zápisného) Závodiště –schvaluje JC (ohraničení dráhy, překážky 12 m + praporky, točné body, plánek dostihu, distanční mezník 200 m před cílem)

Vážení jezdců před a po dostihu Rozhodčí u váhy – hmotnost včetně sedla a poprsníku. Nepočítá se uzdečka, otěže, martingal, dečka s číslem, stínidla, bičík, přilba, čapka Rozdíl v hmotnosti před a po dostihu max. 1kg Hmotnost jezdce může přesahovat údaj ve startovní listině max o 2kg ( 4kg ). Vážení do 10 min. po dostihu

Startování dostihu Ze startovacích boxů, praporkem, klusáci - praporkem, start. guma, autostart S - 20 min. sedlat - 10 min. do paddocku nasednout na pokyn startéra zkušební cval (skok) před tribunou U významných dostihů slavnostní přehlídka Koně startují z místa, max. z kroku! S ohledem na chování koní lze start odložit o 5 min. (červený nebo modrý praporek)

Platnost startu Pomocný startér s bílým praporkem po 150 m. Není-li start platný, startér zvedne znovu praporek a pomocný startér rovněž. Pokud jezdci nezadrží koně, je dostih neplatný, pokud se vrátí jen jeden – vyhrál, pokud se vrátí více koní – startují znovu.

Řízení dostihů Dostihová komise – předseda, tři členové, rozhodčí u startu, rozhodčí u váhy, dostihový tajemník, tři rozhodčí u cíle. Na návrh pořadatele dostihů a po schválení JC, nesmí to být jezdec z povolání a trenér Funkční období dvě hodiny před prvním startem až schválení výsledku posledního dostihu Řídí přípravu a průběh dostihů a rozhoduje o výsledku Nesmí sázet na dostihy v den výkonu funkce

Dostihový kůň Věk – od 1.1. roku narození- sající hříbě a odstávče. Další rok od 1.1. roček,pak dvouletek, tříletek atd. Jedenáctiletý a starší kůň je „starý“. Jméno – nepojmenovaný kůň se nesmí zúčastnit dostihu. JC nesmí schválit jméno již přidělené na území ČR do 15. let u klisny, do 25 let u hřebce a do 10 let u ostatních koní. Jméno je do 18 písmen, bez čísel a zkratek,jasné. -Registrace –průkaz totožnosti dostihového koně

Trenér dostihových koní -Každý dostihový kůň musí být v péči trenéra Každý trenér vede tréninkovou listinu – jména stájníků, smluvních jezdců, majitelů koní, seznam koní. Změny hlásit JC do 24 hodin. Licence A – trenér z povolání (15 let praxe, 50 vítězných koní) B – trenér (5 let praxe, 50 startů nebo 5 vítězných koní) C – trenér majitel (trenérská zkouška, maximálně 5 koní v tréninku) Každoroční zaregistrování licence.

Jezdec dostihových koní Amatér – 15 let, pojištění, zkoušky, nikdy nejezdil za mzdu Jezdec z povolání – 15 let + jezdecká licence Žák – po 6 měsících učiliště, tříleté a starší koně, po 10 vítězstvích všechny dostihy Jezdec – vyučený,17 let – všechny dostihy mimo pro žáky a amatéry Žokej – po 50 vítězstvích, samostatně rovinné a překážkové dostihy Jízdné – výši stanoví JC, platí majitel koně, nárok vzniká odvážením do dostihu. Vítěz dostane dvojnásobek, žák polovinu. Jízdné amatérů – Asociace amatérských jezdců

Výstroj jezdce a koně Za úplnost a kvalitu odpovídá jezdec Na koni vždy se zapnutou přilbou V překážkových dostizích ochranná vesta Stínidla – předem povolená a uvedená ve startce Podkovy na všech 4, v překážkových s ozuby V překážkových lze povolit ostruhy Bičík – pro dvouletky až po 30. 6. a jen 40 cm pro starší 76 cm, plácačka 2 až 4 x 10

Použití bičíku Správné – ukázání, ve směru pohybu a v rytmu, ne nad úroveň ramene, na hýždě nebo na plec, nezbytné minimum (7) Zbytečné – jasně vítězí nebo proběhl cílem Nevhodné – ovlivní rovnováhu koně, zraní koně, jinam, jinak než rovnoběžně ve směru pohybu Nadměrné – pokračující když reaguje, neustávající když nereaguje, opakované krátce po reakci, i když je jasně poražen.

Výrok rozhodčího u cíle Pořadí všech koní v cíli (současně) – video Způsob dosažení vítězství (tuhý boj, boj, jistě, lehce, velmi lehce, zadrženě) Vzdálenosti mezi jednotlivými koňmi – nejméně u 6 prvních koní (současně, nos, krátká hlava, hlava, krk, část délky do 5, více délek =5 až 20, daleko) Čas odstartování dostihu Čas vítězného koně Dostihová komise může výrok opravit nebo ho předseda svým podpisem schválí.