Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice."— Transkript prezentace:

1 Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK
Karel Dejmal Observatoř Košetice

2 Archivované meteorologické parametry
15 min: 101;Teplota vzduchu 105;Relativní vlhkost vzduchu 111;Rychlost větru 112;Směr větru 113;Dráha větru 132;Trvání slunečního svitu 173;Úhrn srážek 175;Teplota vzduchu minimální 176;Teplota vzduchu maximální 177;Teplota vzduchu přizemní min. 178;Teplota půdy v hloubce 5 cm 179;Teplota půdy v hloubce 10 cm 180;Teplota půdy v hloubce 20 cm 181;Teplota půdy v hloubce 50 cm 182;Teplota půdy v hloubce 100 cm 183;Rychlost větru maximální 184;Směr větru při maximální rychlosti 185;čas maximální rychlosti větru 186;Rychlost větru průměrná – vekt. výpočet 187;Směr větru průměrný – vekt. výpočet 188;Tlak vzduchu 10 min: Difúzní a globální záření UVB záření 1 min: 021;Úhrn srážek za 1 minutu Další parametry: Trvání meteorologických jevů (+popis) Klimatická a synoptická pozorování Výpar a půdní vlhkost

3 Veličiny ovlivněny přechodem na automatické měření
úhrn srážek teplota vzduchu směr a rychlost větru vlhkost vzduchu půdní teploty tlak vzduchu výpar z vodní hladiny

4 Metodický pokyn NMK č. 1/01 Stanice přejde na měření klasickým srážkoměrem v následujících případech:     a)   při neprovozuschopnosti automatického měřícího systému,     b)   v případě výskytu tuhých srážek, c)    v případě výskytu kapalných nebo smíšených srážek při záporné teplotě. d) v případě výskytu silného deště nebo silné přeháňky (intenzita srážek větší než 8 mm/h). e) množství srážek za 24 hodin z AMS a z klasického srážkoměru se liší o více než 5 mm, resp. o více než 15 mm při výskytu silného deště nebo silné přeháňky Do zprávy INTER (a do  klimatologického výkazu) se zařazuje množství srážek za posledních 24 hodin z klasického srážkoměru: jestliže v 7 MSSČ nastal nebo trvá alespoň jeden z případů  popsaných v bodě 1. a), b), c), d), e)

5 Metodický pokyn NMK č. 3/03 Stanice přejde na měření klasickým srážkoměrem v následujících případech:     a)   při neprovozuschopnosti automatického měřícího systému,     b)   v případě výskytu tuhých srážek, c)    v případě výskytu kapalných nebo smíšených srážek při záporné teplotě.   Srovnávací měření: Stanice provede každý den v termínu 06 UTC  a 18 UTC měření množství srážek klasickým srážkoměrem za předcházejících 12 hodin. Údaj naměřený klasickým srážkoměrem porovná staniční software s údajem z AMS. V případě, že údaj  z klasického srážkoměru je větší o 0.3 mm nebo více než množství srážek z AMS, software automaticky dosadí do sekce 1 zprávy SYNOP údaj naměřený klasickým srážkoměrem. Do zprávy INTER (a do  klimatologického výkazu) se zařazuje množství srážek za posledních 24 hodin z klasického srážkoměru: jestliže 7 MSSČ nastal nebo trvá alespoň jeden z případů  popsaných v bodě 1. a), b), c) a také pokud při srovnávacím měření v jednom z relevantních termínů 18 a 06 UTC je údaj z klasického srážkoměru větší o 0.3 mm nebo více než množství srážek z AMS.

6 Porovnání měsíčních oficiálních srážkových úhrnů s manuálně měřenými

7 Porovnání oficiálního a manuálního denního úhrnu srážek (1. 1

8 Rozdíl manuálního a AMS úhrnu v závislosti na manuálním úhrnu

9 Rozdíl oficiálního a manuálního měření srážek při omezení rozdílu

10 Porovnání týdenních úhrnů určených z odběrů pro kvalitu srážek a oficiálních úhrnů (prosinec 01 až květen 03)

11 Porovnání týdenních úhrnů určených z odběrů pro kvalitu srážek a oficiálních úhrnů
(prosinec 01 až květen 03)

12 Porovnání týdenních úhrnů určených z odběrů pro kvalitu srážek a oficiálních úhrnů
(prosinec 01 až květen 03)

13 Porovnání teplot z AMS a z klasických teploměrů (20. 11. 2001 – 17. 8

14 Porovnání teplot z AMS a z klasických teploměrů (20. 11. 2001 – 17. 8

15 D = 5.3 STC

16

17 AMS teplota budka-fifo

18 Závěr: Díky AMS jsou k dispozici detailnější informace. Možnými problémy může být to, že nemusí být zkontrolována. Pro srážky je stále nutné používat pro kontrolu manuální měření a výsledný úhrn získat kombinací AMS a MAN měření. Při intenzivních srážkách současné přístroje podhodnocují. Oficiální teploty vzduchu ve 2 m pomocí (z AMS) jsou oproti klasickým mírně podhodnocovány. Rozdíly závisí zřejmě na odlišných metodách měření, ale možná i na odlišném umístění čidel. Rozdíly jsou zřejmě také závislé na typu počasí.


Stáhnout ppt "Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice."

Podobné prezentace


Reklamy Google