Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Jak dodržujeme tradice Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Základní škola a mateřská škola Blížejov Zámek Osvračín
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Co je Masopust?.
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Řád mše svaté.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Velikonoce – jen svátky jara?
Kalendář - duben Petr Machala.
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Hromnice.
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Konverze Lastura ústřice malovaná Terezií.
Roční období Název školy:
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
VY_22_INOVACE_45.AJ.8 ČASOVÉ PŘEDLOŽKY (Time prepositions) Ročník:8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk (Anglický.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Hrady ve středověku Vypracoval: Vojtěch Wendl Ročník: IX.(2012/2013) 1.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zpracoval: Matěj Knopp Dne:
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Co znamená slovo masopust?
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Hmotná kultura a každodenní život III
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Řád mše svaté.
Autor: Mgr. Radana Marelová
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
LŠTĚNSKÝ ZÁMEK IX. ročník -Závěrečné práce
Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Zvyky a tradice Čechů.
Transkript prezentace:

Vytvořila: Libuše Langmayerová 7. 6. 2013 IX. ročník Závěrečná práce Zima ve středověku Vytvořila: Libuše Langmayerová 7. 6. 2013 IX. ročník

Obsah prezentace Oslovení, prohlášení, motto Středověk- charakteristika Zima ve středověku: Vánoce Silvestr Tři králové „Masopust“ Významné svátky Příloha Rozhovor Poděkování a závěr

Oslovení Moje jméno je Libuše Langmayerová a je mi 15 let. Narodila jsem se v Klatovech a právě bydlím v Blížejově. Moje zájmy jsou jízda na kole, volejbal, jízda na kolečkových bruslích, zpěv a cestování. Téma mé práce je „Zima ve středověku.“ Let me introduce myself - my name is Libuše Langmayer and I am 15 years old. I was born in Klatovy and I live in Blížejov. My hobbies are cycling, volleyball, rollskating, singing and travelling. My topic of my finish presentation is : „ Winter in the middle ages.“

Motto: Každý člověk se stává hezčím, když má radost. Prohlášení: Prohlašuji, že závěrečnou práci jsem dělala sama za použití literatury a ostatních zdrojů. Motto: Každý člověk se stává hezčím, když má radost. M. T. Cicero - O štěstí

Co je středověk je tradiční označení dějinné epochy mezi koncem starověku a začátkem novověku, které se poprvé objevilo v období renesance. dělí se na: 1) Raný středověk (5.- 11. století) 2) Vrcholný středověk (11.- 14. století) 3) Pozdní středověk (14.- 15. století)

Zima ve středověku zima začíná 1. listopadu a končí na „Masopust“

Vánoce začínají 4. neděli před Vánocemi adventem advent: Očekávání příchodu Mesiáše na svět, byl dobou postní, který končil na Štědrý večer už ve 14. a 15. století se stavěly dřevěné figurky Panny Marie a sv. Josefa první zdobení stromku s ovocem pochází z Brémské kroniky z 16. století večeře byla o mnoha chodech, obvykle česká jídla (kapr patřil do postního jídla)

Silvestr teprve během středověku ustanovil sv. Silvestr konec roku na den 31. prosince, nebyl spojován se svátkem sv.Silvestra lidé navštěvovali kostel, aby poděkovali Bohu za dobrý rok a v dalším slíbili konat dobré skutky podávala se podobná jídla jako na Štědrý den

Tři králové první autor, který uváděl jména tří králů, byl kancléř Petr Comestor ve 12. století s modlitbou a zpěvem obcházeli chudí lidé domy, napsali K+M+B a rok na dveře, za které dostávali nějaké dobroty nebo krejcary (zaznamenáno roku 1668) na toto téma se hrály divadelní hry tímto svátkem končí vánoční svátky

Masopust svátek na příchod jara Byl 49 dní před Velikonocemi = není to církevní svátek odehrává se před Popeleční (Škaredou) středou dříve se masopust držel hlavně po tyto tři dny: Tučný čtvrtek, Taneční neděle a Maškarní úterý.

Svátky 11. listopad - sv. Martin 25. listopad - sv. Kateřina, začátek adventu 30. listopadu - sv. Ondřej (patron nevěst) 4. prosince - sv. Barbora 6. prosince - sv. Mikuláš 24. prosince - Ježíš Kristus, Štědrý den 25. prosince - Boží hod vánoční 31. prosince - sv. Silvestr

1. ledna - Nový rok 6. ledna - Tři králové 28. ledna - Karel Veliký 2. února - Hromnice 24. února - sv. Matěj Masopust - určuje se podle Velikonoc (49 dní před Velikonocemi )

Příloha svatý Silvestr Ježíš Kristus svatá Kateřina

svatý Ondřej svatý Martin svatá Kateřina

svatý Mikuláš svatý Matěj

Poděkování Chtěla bych poděkovat paní učitelce Červenkové za kontrolu pravopisu, paní učitelce Dostálové za kontrolu anglické anotace, panu učiteli Hejtmanovi za pomoc s prezentací, a Mgr. K. Pinkrové z Muzea Chodska za poskytnutí informací k této práci.

Rozhovor Paní Mgr. Kristýna Pinkrová z Muzea Chodska 1)Byl kapr postním nebo hlavním jídlem? Kapr byl jídlem postním , v pozdější době se stal jídlem hlavním. 2)Kdy se začal zdobit stromek? V 17. století. 3)Jak si myslíte, že se slavil ve středověku Silvestr? Chodilo se do kostelů na mše. 4)Patřil „Masopust“ do zimních svátků? Ano, patří. Je to svátek na konec zimy a k příchodu jara.

Doufám,že se vám moje prezentace líbila a přeji hezký zbytek dne Doufám,že se vám moje prezentace líbila a přeji hezký zbytek dne. Děkuji za pozornost Zdroje : Autor: Václav Frolec, Vánoce v české kultuře, Vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 1989, 2. vydání Autor: František Skála, Cirkevní rok a lidové obyčeje, Vydalo nakladatelství Doma v roce 1991, 1. vydání www.wikipedia.org Mgr. K. Pinkrová Muzeum Chodska