Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05"— Transkript prezentace:

1 Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5.KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Christmas calendar English Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Wünšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Christmas –vánoční kalendář
Christmas Calendar Určitě víte, že dny kolem Vánoc a Silvestra nesou v kalendáři určité označení. My máme Štědrý den, 1. svátek vánoční (Boží hod vánoční) a 2. svátek vánoční (Svátek sv. Štěpána). Na přelomu roku pak Silvestr a Nový rok. Jak je to ale v angličtině? Podívejte se na první obrázek. Nerolujte níže a zkuste si říct, jaká označení najdete v anglickém kalendáři vedle těchto dat.

3 Vánoční svátky 24. prosinec: Štědrý den je v Anglii vlastně Předvečer Vánoc, tedy Christmas Eve (Eve = předvečer). Dárky se však v tento den nerozdávají. Jde spíše o klidný podvečer, kdy trávíte čas s přáteli. 25. prosinec: U nás již 1. svátek vánoční, ale v Anglii je až v tento den ten 'pravý' Štědrý den neboli Vánoční den, tedy Christmas Day. Dárky se rozdávají až toto ráno. 26. prosinec: Náš 2. svátek vánoční je pak v Anglii Boxing Day. Boxing nevzniklo od sportu box, ale od krabičky, což je také 'box' (konkrétně Christmas box). 'Boxing day' je tedy 'Krabičkový den'. V krabičkách se dříve dávaly v den po Vánocích dárky chudým lidem. Boxing Day se neslaví v USA, pouze ve Velké Británii a jejích bývalých koloniích (the Commonwealth).

4 silvestr 31. prosinec Označení Silvestr v anglickém kalendáři nanajdete. Sylvester je pouze anglické křestní jméno. Poslední den v roce je jednoduše označen Předvečer Nového roku, tedy New Year's Eve (Eve = předvečer). 1. leden: Nový rok je snad to jediné, co mají naše kalendáře společné. Jde o Novoroční den, tedy New Year's Day.

5 calendar

6 řešení


Stáhnout ppt "Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05"

Podobné prezentace


Reklamy Google