Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"— Transkript prezentace:

1 METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Helena Fribová Datum, období kdy byl vytvořen: Název práce: Zima Předmět, pro který je VM určen: Člověk a jeho svět Ročník, pro který je VM určen: 2. Časová dotace: 1 hodina Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Zima Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: Prezentace Pomůcky: interaktivní tabule, pc

2 Z I M A

3 Z I M N Í M Ě S Í C E - Prosinec (31 dnů) – začíná zima (21.12.)
- poslední měsíc v kalendářním roce - slavíme Mikuláše, konec roku – Silvestr - Leden (30 dnů) - Únor (28 dnů, když je přechodný rok 29 dnů) Je to nejchladnější období v roce: padá sníh (časté chumelenice), je velká zima (mrazy – teplota pod 0), musíme chodit teple oblečeni, Slunce nemá velkou sílu. V zimě provozujeme zimní sporty: lyžování, bruslení, sáňkování a další.

4 ZIMNÍ SPORTY Hokej, sjezdové lyžování, boby, rychlobruslení, skoky

5 S P O R T O V N Í V Y B A V E N Í

6 P R A N O S T I K Y PROSINEC Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich. Mrazivý prosinec, mnoho sněhu, žíznivý roček v běhu. Svatá Barbora vyhání dříví ze dvora. (4. prosince) Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. (13. prosince) LEDEN V lednu za pec si sednu. V lednu sníh a bláto, v únoru tuhé mrazy za to. Na Tři krále – zima stále. (6. ledna) Na svatého Vincence, seď doma u pece. (22. ledna) ÚNOR Únor bílý – pole sílí. V únoru, když skřivan zpívá, velká zima potom bývá. Na Hromnice o hodinu více. (2. února) Na svatého Matěje, pije skřivan z koleje. (24. února)

7 PŘÍRODA V ZIMĚ Stromy – listnaté jsou bez listů
- jehličnaté mají jehličí, které neopadává (pouze modřín je jehličnatý, opadavý strom) Půda, země – je zmrzlá, většinou pokryta sněhovou pokrývkou Zvířata – ta, která nemají potravu přes zimu spí Ptáci – hmyzožraví odlétli na podzim do teplých krajin - všežraví a krmiví tu přezimují - někteří k nám přilétají ze severu a u nás přezimují CELÁ PŘÍRODA ODPOČÍVÁ A PŘIPRAVUJE SE NA JARO.

8 Autor prohlašuje, že tento materiál je jeho prací, nebo je stažen z uvedených zdrojů.


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:"

Podobné prezentace


Reklamy Google