PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Exotické plody.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu:
Zdroj obrazového materiálu
Název rostliny: Papája obecná
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Exotické ovoce Seminární práce Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 102

PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Jedná se o plody stromů a keřů, které rostou v klimatickém pásmu tropů a subtropů. Jejich sklizeň probíhá převážně v nezralém stavu (dozrávají na cestě, nebo během skladování). 1. http://www.zaria.cz/clanek/recepty/exoticke-ovoce/20340

Co jsem patří ? Citrusové plody Exotické skořápkové ovoce Ostatní exotické plody Exotické sušené plody a semena

CITRUSOVÉ PLODY Limety Citrón Pomeranč Cedrát Mandarinka Grapefruit Co jsem patří? Citrón Cedrát Grapefruit Limety Pomeranč Mandarinka Ananas

CITRÓN Citróny jsou plody citroníku. Obsahují množství pektinů, hořkou látku limonen, vitamín C aj. Dužina poskytuje 20 až 25% šťávy. Plody se sklízejí 3x ročně. Dovážejí se ze Španělska, Itálie, Jižní Ameriky či Afriky nezralé a ve zracích skladech u nás dozrávají. 2. http://www.hara.wbl.sk/CITRON.html

CEDRÁT Zelený citrón elipsovitého tvaru Hmotnost 1 až 2 kg. Kůra se kanduje (výroba citronátu) nebo se používá k výrobě Curacaa. 3. http://www.ireceptar.cz/zahrada/pokojove-rostliny/citronik-cedrat-obri-aromaticke-citrony-muzete-pestovat-i-doma/

GRAPEFRUIT Grapefruit roste v hroznech. Dužina je šťavnatá, šťáva má sladkokyselou nahořklou chuť. Obsahuje hlavně vitamín C. Plody mají různě barevnou dužinu (žlutozelená, tmavě červená, růžová). Dováží se hlavně ze Španělska a ze Střední Ameriky. 4. http://goodfruitguide.co.uk/fruits/grapefruits

EXOTICKÉ SPOŘÁPKOVÉ Co jsem patří: Pistácie Para ořechy Kokosový ořech 5.www.moda.cz/Kategorie/Zdrave_mlsani/20100409_Orechy_A_Orisky_Kazdy_Je_Zdravi_Prospesny.html Kešu ořechy Piniové ořechy Pekanové ořechy Arašídy

PINIOVÉ OŘÍŠKY Semínka borovice pinie. Používají se jako náhražka mandlí, neboť mají podobnou chuť. Prodávají se dobře vyvinutá nepoškozená jádra, která mají bílou až smetanovou barvu a typicky nasládlou chuť. Dováží se z oblasti Středozemí. 6. http://www.srecepty.cz/ingredience/piniove-orechy

PEKANOVÉ OŘECHY Pekanové ořechy jsou jádra ořechovce pekanového. Prodávají se ve skořápce, která je hladká, rovnoměrně vybarvená, suchá, bez mechanického poškození. Jádra jsou našedlá, s ořechovou, příjemně olejnatou nasládlou chutí. 7. http://latrynask.blog.cz/0902/nieco-o-orechoch

OSTATNÍ EXOTICKÉ PLODY Co jsem patří? Avokádo Banán Anona Kiwi Guave Rambutan Maracuja Karambola Datle Fíky Kaki Granátové jablko Liči Mango Papája Meloun žlutý

AVOKÁDO Avokádo je peckovice tropického stromu avokáda. Má hruškovitý tvar, zelenou kožovitou slupku (dle odrůdy), uvnitř je kulovitá pecka. Dužina obsahuje až 30 % tuků, bílkoviny, karoteny a vitamín C a skupiny B. Dováží se z Jižní Amerika, Španělsko. 8. http://www.health.com/health/gallery/0,,20554021,00.html

KAKI Jedná se o plody rostliny tomel. Plod je kulovitý, má žlutočervenou tenkou hladkou slupku. Dužina má sladkou chuť až 40 % cukru, oranžovou barvu a obsahuje různý počet plochých semen. Je bohatá na vitamíny, vápník a fosfor. 9. http://fselico.blog.cz/0902/kaki

GUAVE Jedná se o plody kvajavy hruškovité. Má tvar jablka, hrušky, je 8 až 12 cm dlouhý, slupka je hladká lesklá žlutá s tečkami, dužina oranžová, s množstvím jader. Guave má sladkou chuť, mírně nakyslou. Obsahuje mnoho vitamínu C (5x více než citrón). Dováží se z Mexika čí Kalifornie. 10. http://www.kuechengoetter.de/rezepte/warenkunde/387646/Guave.htm

RAMBUTAN Jedná se o plody stejnojmenného stromu, pěstovaného v tropech. Vejcovitý plod o průměru 5 až 8 cm má žlutou až vínovou slupku s měkkými „vlasy". Uvnitř je semeno obalené průsvitnou velmi aromatickou rosolovitou dužinou. Má sladkokyselou chuť. Rambutan se pěstuje hlavně v Malajsii či Indonésii. 11. http://www.insideout-architects.com/reddogrambutan.html

KARAMBOLA Jedná se o plody tropického stromu se stejným názvem. Plody jsou oválné, barvy, zelené až žlutozelené a na povrchu mají 5 žeber. Dužina je osvěžující citrónová chuti, bohatá na vitamín C. Dováží se z Thajska či Brazílie. 12. http://www.zlacnene.sk/detail/karambola-271844/

ANONA Jedná se o plodenství subtropického až tropického stromu láhevníku. Má vejcovitý tvar, v průměru 7 až 12 cm a jeho povrch je hrbolatý, světle zelený. Dužina je sladkokyselá, chuti jahody, maliny a ananasu, šťavnatá bílá a obsahuje nejedlá krvavá 1 cm dlouhá jádra. Dováží se z Jižní Ameriky a Španělska. 13. http://www.receptyonline.cz/anona-lahevnik-cerimoja--1300.html

Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6