Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika hmotného bodu
Dynamika.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Skalární součin Určení skalárního součinu
Vzájemné působení těles
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
GRAVITAČNÍ POLE.
Homogenní elektrostatické pole
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
4.Dynamika.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
VÝKON A PŘÍKON.
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
KMT/MCH2 – Mechanika pro učitele 2
Polární soustava souřadnic
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Princip konstantní rychlosti světla
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
MECHANIKA.
Harmonický oscilátor – pružina
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Galileova transformace
Fyzikální veličiny Míry fyzikálních vlastností: X = x [X]
Galileova transformace
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení otočení kartézská soustava souřadnic: x, y kartézská soustava otočená kolem osy z o úhel a: x’, y’ y’ Lorentzova transformace x’ x cos a y sin a Lorentzova transformace: „rotace“ v prostoru a čase

Lorentzova transformace v čase t = 0: x’ = x invariant vůči Lorentzově transformaci čtyřvektor

Relativistická dynamika v čase t = 0: x’ = x klidová hmotnost 2. Newtonův zákon Hybnost:

Relativistická dynamika m0 = 10 t V = 3000 km/h = 830 m/s = 2.8  10-6 c m = m0 + 40 mg v čase t = 0: x’ = x 2. Newtonův zákon V = 0.5 c m = m0 + 1.5 t

Ekvivalence hmotnosti a energie zahřívání plynu v uzavřené nádobě Taylorův rozvoj Energie tělesa je vždy rovna mc2 celková energie klidová energie kinetická energie hybnost:

Ekvivalence hmotnosti a energie zahřívání plynu v uzavřené nádobě Taylorův rozvoj např. anihilace elektronu a pozitronu, které se nacházejí v klidu E1 = hv = 511 keV E2 = hv = 511 keV Energie tělesa je vždy rovna mc2 celková energie klidová energie kinetická energie uvolněná energie: energie anihilačních fotonů:

Prostoročas pohyb konstantní v klidu rychlostí nejprve pohyb rychle, pak zpomalení pohyb konstantní rychlostí v klidu světelný kužel oblast ovlivnitelné budoucnosti oblast ovlivňující minulost

Rovnoměrně zrychlená vztažná soustava neinerciální soustavy poloha rychlost zdánlivá síla setrvačná síla v čase t = 0: x’ = x 2. Newtonův zákon zrychlení

Rovnoměrně zrychlená vztažná soustava výtah jedoucí nahoru

Rovnoměrně zrychlená vztažná soustava neinerciální soustavy poloha rychlost silný princip ekvivalence: Gravitaci není možné rozlišit od nepravých sil. zrychlení

Inerciální a neinerciální soustavy volný hmotný bod (nepůsobí na něj žádné síly) inerciální soustava: souřadnicová soustava vůči které je volný hmotný bod v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu pokud máme tři hmotné body, které lze s rozumnou přesností považovat za volné, můžeme s nimi spojit inerciální souřadnicovou soustavu Galileova soustava: střed ve Slunci, osy směřují ke stálicím souřadnicová soustava se středem ve Slunci a osou směřující do středu Země - rychlost pohybu Země okolo Slunce v = 30 km/s, vzdálenost Země-Slunce: r = 150  106 km - dostředivé zrychlení: laboratorní souřadnicová soustava (pevně spojená se Zemí) - rychlost otáčení na povrchu Země v = 0.46 km/s, poloměr Země: r = 6378 km - dostředivé zrychlení: