Představujeme fiktivní firmu II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Komenský by se radoval aneb škola hrou
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Založení fiktivní firmy.
Hlášení změn v rámci projektů PRV Eva Šípová, MAS Labské skály – březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Fiktivní firma.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Činnost mzdového oddělení.
Založení a vznik Fiktivní firmy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Firemní právník Softwarová publikace pro zvýšení právní jistoty Vašeho podnikání snadná a rychlá ovladatelnost 2x ročně aktualizace HOTLINE zdarma obsah.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Ředitel fiktivní firmy.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Živnostenské oprávnění II
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Činnost oddělení Odbyt.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Představujeme fiktivní firmu I
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík I Dana Batelková
Motol Sport. Co je to fiktivní firma Fiktivní firma pracuje jako skutečná firma - výrobní, obchodní nebo dopravní. Firma se řídí platnými právními předpisy,
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Právní procesy.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
STÁTNÍ PODNIK.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Představujeme fiktivní firmu II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
CEFIF Založení FF s. r. o. Finanční úřad Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
CEFIF PORTÁL nová internetová aplikace pro správu fiktivních firem Centrum fiktivních firem 2016/2017.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
ŠABOLONA OBCHODNÍHO DOPISU
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Platby ve fiktivní firmě
Autor: Ing. Alice Horáčková
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Setkání manažerů PK Elektronické podávání/příjem žádostí do Programu prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Představujeme fiktivní firmu II Dana Batelková dana.batelkova@nuov.cz Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Dojde k procvičení teoreticky nabytých vědomostí, za maximálního přiblížení se reálné praxi schopnost orientovat se v hospodářské praxi schopnost spolupracovat v „týmu“ samostatná práce jednotlivých odděleních, učitel bude pomáhat koordinovat práci a je možné s ním problémy konzultovat spolupráce s ostatními školami procvičení komunikace a prezentace dosažených výsledků na veřejnosti rozvoj jazykových znalostí

Pomocníkem a partnerem (Centrum fiktivních firem) vám bude CEFIF (Centrum fiktivních firem)

Pracovníci CEFIF Kdykoli vám rádi poradí: Lukáš Hula – vedoucí CEFIF lukas.hula@nuov.cz, Weilova 6, 102 00 Praha 10, tel.: 274 022 425 Dana Batelková – referentka CEFIF dana.batelkova@nuov.cz tel.: 274 022 427 Pavla Srchová – asistentka CEFIF pavla.srchova@nuov.cz tel.: 274 022 426

Úřady a organizace pro FF Živnostenský úřad CEFIF Rejstříkový soud CEFIF Finanční úřad CEFIF Správa sociálního pojištění CEFIF ZDRAFIK (zdravotní pojišťovna) Pojišťovna CEFIF Tuzemská banka FIBA (devizová banka) Centrální dodavatel CEFIF EUROPEN Poradenské středisko CEFIF

Adresy úřadů CEFIF Adresy: financni.urad@nuov.cz zivnostensky.urad@nuov.cz obchodni.rejstrik@nuov.cz socialni.pojisteni@nuov.cz zdravotni.pojisteni@nuov.cz centralni.dodavatel@nuov.cz banka.cefif@nuov.cz fiba@nuov.cz pojistovna@nuov.cz

Založení fiktivní firmy

CEFIF se řídí platnými předpisy v této zemi, tedy Obchodním zákoníkem, Živnostenským zákonem a používá reálné formuláře reálných úřadů.

Obchodní zákoník Obchodní zákoník: Zákon č. 513/1991 Sb.

Živnostenský zákon ZÁKON 455/1991 Sb. ze dne 2. 10. 1991, o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ZÁKON 130/2008 Sb. ze dne 17. 4. 2008 velká změna VYHLÁŠKA 250/2005 Sb. zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku k 1. 7. 2005

Výjimky u fiktivních firem pokud dojde ke změně zákona nebo formulářů k 1. 9. nebo v průběhu školního roku, přijímá CEFIF následujícího půl roku podání podle původní i podle nové právní úpravy úřady a organizace CEFIF vyžadují nejdůležitější podklady, které jsou v ČR vyžadovány, a poté firmám vyhoví pokud si škola přeje, aby žáci splnili i další požadavky reálných úřadů, CEFIF je zkontroluje a vyjádří se i k nepovinným podkladům

CEFIF Všechny úřady a organizace přijímají veškerá podání osobně, poštou i e-mailem. Elektronická podání považujeme za zcela rovnocenná podáním písemným. Podpisy se v takových případech nahradí napsáním (počítačem) jmen osob, které by dokument měly podepsat. Originál si založí fiktivní firma u sebe pro případ kontroly.

často rovněž vzniká firma fyzická osoba Nejběžnější je s. r. o., často rovněž vzniká firma fyzická osoba

Založení fiktivní firmy 1 Sejdou se budoucí pracovníci firmy (žáci) a domluví se spolu s učitelem: jakou činností se bude FF zabývat jak se bude FF jmenovat kolik bude mít společníků a s jakým majetkem společníci do firmy vstoupí kolik bude mít statutárních zástupců kdo bude ředitel, kdo vedoucí oddělení a jaké bude rozdělení pracovníků do jednotlivých oddělení

Založení fiktivní firmy 2 Fiktivní firma postupně vyplní a pošle: dotazník pro FF návrh na zápis do obchodního rejstříku žádost o živnost(i) na JRF s přílohami přihlášky k registraci plátce daně přihlášky plátce pojistného pro: - správu sociálního zabezpečení - zdravotní pojišťovnu - zákon. pojištění odpovědnosti za škodu požádá fiktivní banku o založení účtu

Dotazník CEFIF 1 Dotazník vyplní každá FF IHNED po svém vzniku a neprodleně jej pošle na CEFIF. Dotazník je jediným zdrojem informací nejen pro CEFIF, ale především pro FF (obchodní partnery). Dotazník informuje: o jakou FF jde v jaké škole a na jaké adrese, e-mailu působí s čím a v jaké míře obchoduje

Dotazník CEFIF 2 FF začíná svou činnost zasláním dotazníku a získá tím následně svá budoucí identifikační čísla (IČ, DIČ, zápisu do OR a číslo výpisu z ŽR). Tato čísla firma zjistí na webových stránkách http://www.nuov.cz/centrum-fiktivnich-firem, interaktivní odkaz na seznam FF. Ještě před právním vznikem si tedy budoucí FF může založit účet u některé z fiktivních bank a může začít obchodovat.

Důležité 1 Před jménem firmy VŽDY uvádějte zkratku FF (fiktivní firma), aby nedocházelo k záměnám s reálnými firmami. Kontrolujte si přístupnost firemní e-mailové schránky, velmi často se stává, že vám nedochází odpovědi, protože je přeplněna nebo zablokována kvůli spamu. 3. Podepisujte se nejen svým jménem, ale i jménem firmy, kterou zastupujete. 4. Pamatujte si údaje o své firmě, pokud uvedete jiné informace, vrátíme vám vaše podání.

Důležité 2 5. Jste jedna firma a budete i nadále (i když budete jednat s různými úřady) budete mít stále stejné majitele (společníky), stejné jednatele (statutární orgán), stejnou oblast činnosti (předměty podnikání), stejnou dobu zahájení (či ukončení) podnikání, stejné adresy apod.; pokud tyto údaje identifikující vaši firmu uvedete špatně, nelze vám vyhovět; pokud se rozhodnete ke změně v průběhu zakládání FF, musíte změnit vše, co jste již dříve zpracovali, sepsali a zaslali.

Důležité 3 6. Jméno FF konzultuje s Obchodním rejstříkem CEFIF, zda již uvedený název firmy není „obsazen“. 7. Jako sídlo FF se uvádí VŽDY škola, a to následujícím způsobem: typ školy (např. OA) a její adresa. 8. Statutárním orgánem u s.r.o. je VŽDY jednatel nebo jednatelé. 9. IČ přiděluje CEFIF a firma ho zjistí na http://www.nuov.cz/centrum-fiktivnich-firem.

Důležité 4 10. Jména a první dvojčíslí RČ prosím uvádějte správná, abychom odlišili podle věku učitele od žáků, zbytek RČ a adresa trvalého bydliště jednatelů iodpovědného zástupce mohou být smyšlené. 11. Adresa hlavní provozovny je VŽDY totožná s adresou školy. 12. Doba ukončení podnikání – doporučujeme dobu neurčitou nebo do konce školního roku (a tím konce FF).

Důležité 5 13. Předmětem podnikání je činnost, kterou se firma zabývá, popsaná, přesně pojmenovaná v příloze Živnostenského zákona (novely) č. 130/2008 Sb. 14. Odpovědným zástupcem je osoba, která splňuje požadavky (především kvalifikační a praxi) u dané profese, tato osoba dále ve FF aktivně nevystupuje, a je proto možné, aby se touto osobou stal vyučující předmětu FF.

CD CEFIF 1 Zasíláme jej začátkem září do členských škol, které mají registrované FF. Naleznete na něm: výňatky nejdůležitějších zákonů a další informace, které pomohou při zakládání firmy všechny formuláře, které FF potřebuje ke svému založení CD CEFIF je každoročně aktualizované (užívejte vždy výhradně CD CEFIF pro daný školní rok).

CD CEFIF 2 Pokud byste CD do školy nedostali, ozvěte se a pošleme vám nové.

CD CEFIF 3 Každý úřad CEFIF má vlastní adresář a podadresáře. V adresářích naleznete každý soubor 2x. Jednou jako formulář k vyplnění a jednou jako vyplněný vzor.

CD CEFIF 4 Doporučujeme používat formuláře z CD CEFIF (pro aktuální školní rok), nebo z reálných úřadů ve vašem okolí. Na internetu se vyskytuje řada již neplatných formulářů, které si můžete stáhnout, složitě vyplňovat. Následně však musíme práci vrátit k přepracování, protože je použit již neplatný formulář. Pokud chcete využívat formuláře z internetu, ve vlastním zájmu si před vyplňováním zkontrolujte, že se jedná o platnou verzi.

EUROPEN CEFIF je přidruženým členem sídlí v německém Essenu české fiktivní firmy mohou oslovit zahraniční firmy přímo, nebo prostřednictvím CEFIF české firmy se mohou účastnit zahraničních veletrhů (na kterých nejedna česká firma dosáhla ocenění)