Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Organické kyseliny Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o organických kyselinách. Klíčová slova: organická kyselina, kyselina mravenčí, kyselina octová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_14
Karboxylové kyseliny jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují charakteristickou skupinu – COOH (karboxylovou skupinu) jsou nepostradatelnou složkou živých organismů mnoho karboxylových kyselin a jejich esterů se využívá v potravinářství
Kyselina mravenčí HCOOH (k. methanová) bezbarvá kapalina štiplavého zápachu vyskytuje se v kopřivách tělech bodavého hmyzu potu svalech moči používá se ke konzervování (E 236) k výrobě barviv v koželužství k odvápňování kůže
Kyselina octová CH3COOH (k. ethanová) významná organická surovina (roční svět. produkce přes 5 mil. t) použití: významné rozpouštědlo v laboratoři i v chemickém průmyslu příprava čistých chemických sloučenin surovina pro výrobu lepidel, syntetických vláken, léků (aspirin, anopyrin) součást čisticích přípravků pro odstraňování vodního kamene v potravinářství ve formě 8 % roztoku – octa se používá k ochucování jídel a konzervaci zeleniny (Ve srovnání s průmyslovými aplikacemi je spotřeba kyseliny octové ve formě octa v potravinářství zcela zanedbatelná)
DALŠÍ VÝZNAMNÉ KYSELINY C2H5COOH kyselina propionová (k. propanová) konzervace pečiva, krmiva pro dobytek C3H7COOH kyselina máselná (k. butanová) vzniká při žluknutí másla, je v potu, extrémně nepříjemný zápach C11H23COOH kyselina laurová (k. dodekanová) výroba saponátů (ve většině šamponů a tekutých mýdel) C15H31COOH kyselina palmitová C17H35COOH kyselina stearová součást přirozených tuků, z jejich solí se vyrábějí mýdla jejich směs = stearín
DALŠÍ VÝZNAMNÉ KYSELINY (COOH)2 kyselina šťavelová způsobuje kyselost ovoce a zeleniny šťavelan vápenatý se podílí na vzniku močových kamenů kyselina citronová (kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová) v citrusových plodech konzervační látka dochucovací prostředek jídel a nealkoholických nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.