Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami, s jejich vzorci, výskytem a použitím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák pozná význam běžných karboxylových kyselin, vytvoří jejich strukturní a molekulární vzorce. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku 10. 2. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Karboxylové kyseliny Chemie VY_32_INOVACE_231, 12. sada, CH

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

3 organické kyseliny obsahují karboxylovou skupinu – C =O OH např. kyselina octová – CH 3 COOH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H H – C – C = O H O – H Využití octa – konzervace a okyselení potravin, výroba barviv atd.

4 ocet – 4% - 8% roztok kys. octové ve vodě model kyseliny octové – CH 3 COOH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H O C

5 Další karboxylové kyseliny: kyselina mravenčí, citronová aj. (konzervační a desinfekční prostředky ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Kyselina citronová je nejčastější okyselovací a konzervační prostředek v potravinářství. Vyskytuje se v limonádách, ovocných čajích, bonbonech, salátech a dresincích a v mnoha dalších potravinách.

6 Nejjednodušší je kyselina mravenčí, odvozená od methanu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Napiš strukturní a molekulární vzorec kyseliny mravenčí

7 „mastné kyseliny“ (vázané v tucích) – palmitová, stearová, olejová... mají vyšší počet uhlíků v řetězci. Například: kyselina palmitová C 15 H 31 COOH kyselina stearováC 17 H 35 COOH vytvořte strukturní vzorce kysel. palmitové: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H H H H H H H H H H H H H H H H – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C = O H H H H H H H H H H H H H H H O - H

8 Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,"

Podobné prezentace


Reklamy Google