Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_13_Karboxylové kyseliny Téma: 13A_CH9.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 9.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci se seznamují s kyslíkatými deriváty uhlovodíků – karboxylovými kyselinami. DUM slouží také k zápisu. 

2 Karboxylové kyseliny Organické kyseliny

3 Karboxylové kyseliny Obsahují karboxylovou skupinu -COOH
Společně se svými solemi tvoří nezbytnou součást všech živých organismů V porovnání s anorganickými kyselinami jsou  výrazně slabší Obecný vzorec karboxylových kyselin, kde R je uhlovodíkový zbytek

4 Fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
jsou závislé na délce řetězce Délka řetězce Skupenství Zápach krátký řetězec těkavá kapalina zapáchající delší řetězec hustá, olejovitá kapalina dlouhý řetězec pevná krystalická látka bez zápachu

5 Typy karboxylových kyselin
Nasycené kyseliny – jsou kyseliny odvozené od nasycených uhlovodíků (mají ve svém řetězci pouze jednoduché vazby) Nenasycené kyseliny – jsou kyseliny odvozené od nenasycených uhlovodíků (mají ve svém řetězci alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu) Aromatické kyseliny – jsou kyseliny odvozené od aromatického jádra (např. benzen – kyselina benzoová)

6 Významné kyseliny Kyselina mravenčí - metanová kyselina HCOOH
je nejjednodušší karboxylovou kyselinou na karboxylovou  skupinu je vázán pouze jeden atom vodíku je to bezbarvá , ostře páchnoucí kapalina , žíravá je obsažena v mravenčím jedu, v jedu včel nebo v kopřivách Použití: chemickém průmyslu,  jako přídatná láka do potravin pod označením E 236, do přípravků na čištění vodního a močového kamene ve WC

7 Kyselina octová etanová kyselina CH3COOH Je to za normálních podmínek bezbarvá kapalina ostrého zápachu Vyskytuje se běžně v rostlinách Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci Ocet - vodný roztok o koncentraci přibližně od 5 % do 8 % (většinou 8 %) Napiš strukturní vzorec kyseliny octové:

8 Octany NaOH + CH3COOH → CH3COONa + H2O Octan sodný
Soli odvozené od kyseliny octové Vznik: NaOH + CH3COOH → CH3COONa + H2O Pojmenuj reagující látky Octan sodný Jaký je to typ reakce, když reaguje kyselina s hydroxidem? Neutralizace Použití octanu sodného: V potravinářství především jako regulátor kyselosti E262, v hřejivých polštářcích jako „horký led“.

9 Další příklady kyselin
Kyselina máselná,  kyselina butanová CH3CH2CH2COOH  je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu má nepříjemný zápach a ostrou chuť  Kyselina valerová , kyselina pentanová  CH3(CH2)3COOH Kyselina valerová je obsažena v kozlíku lékařském, používá se v kosmetice a parfumerii a na výrobu přísad do jídel kvůli jejich ovocné příchuti.

10 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: BENJAH-BMM27.  [cit ]. Dostupný na WWW: RAINER ZENZ.  [cit ]. Dostupný na WWW: TOFFEL.  [cit ]. Dostupný na WWW: Ostatní obrázky jsou použity z galerie Microsoft office Citace: Anotace:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google