Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Konference Asociace aktivních škol
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
LIBERECKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD LIBERECKÉHO KRAJE U Jezu 1242/2a, Liberec 2 Odbor sociálních věcí a problematiky menšin Procesy standardizace a zjišťování.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Konference pro ředitele a ekonomy 2014, Praha. Kulatý stůl s GŘ ÚP problematika v kontextu poskytování sociálních služeb Praha, Alzheimerova.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Mezinárodní den sester květen 2009
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Reforma psychiatrické péče
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Obor zdravotních služeb MZ
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Paliativní péče v zařízeních sociálních služeb – nové trendy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí Mgr. Petr Hanuš, PhDr. Jaroslava Hanušová, PhD.

BIO – PSYCHO – SOCIÁLNĚ - SPIRITUÁLNÍ Zdraví Stále více bývá zdraví vymezováno jako stav úplného tělesného, duševního a sociálního blaha (wellbeing). Tento prožitek osobní pohody je jednou z významných složek zdraví a kvality života. Zdravý pak bývá většinou ten člověk, který žije přítomným okamžikem, je orientovaný na budoucnost a k minulosti se vrací pouze jako ke zkušenosti. Nemoc - Nemoc můžeme poznat pouze nepřímo, zahalenou v symbolech a symptomech. Projevuje se jako narušení stavu úplné pohody.

Paliativní péče v sociálních službách Zásadní otázka – jak zajistit tento druh péče v sociálních službách? Vytvořit speciální pracoviště (adoptovat například současnou síť hospiců jako sociální služby a indikované klienty tam směřovat) Poskytnout tento speciální typ zdravotní péče domu (do domova) – nejčastěji poskytnout indikovaným klientům tento druh péče vlastními vyškolenými zaměstnanci.

sociální služby a lékařská péče V zařízeních sociální péče (nejčastěji v pobytových zařízeních pro seniory) je lékařská péče většinou zajišťována praktickými lékaři. Kvalita lékařské a ošetřovatelské péče a komplexní psychologické a sociální péče v situaci, kdy pacienti-klienti vstupují do závěru života, je velmi kolísavá a mezi jednotlivými zařízeními existují velké rozdíly. (www.paliativnimedicina.cz 20.5.2017)

APSS ČR a paliativní péče - inspirace zkušenostmi při vzniku systému Značka kvality v sociálních službách pro pobytová zařízení sociálních služeb – systém vznikal 2 roky (2009/2011) na základě práce odborné skupiny, která navrhla kritéria hodnocení včetně metodiky pro jejich naplnění; nastavení systému bylo připomínkováno odbornou komisí a ověřeno pilotními certifikacemi v 10 pobytových zařízeních sociálních služeb; vznik systému finančně podpořila společnost HARTMANN-RICO a.s. - v roce 2014 se objevila myšlenka rozšířit Značku kvality (ZQ) o certifikaci paliativní péče ve spolupráci se společností RUAH, která se ale nakonec nerealizovala - nyní se APSS ČR rozhodla ve spolupráci se společností HARTMANN-RICO a.s. vytvořit systém certifikace v období září 2016 až září 2017 a následně ho představit veřejnosti na IX. výročním kongresu poskytovatelů sociálních služeb

Inspirace ke vzniku certifikace v letech 2014-2016 realizovala APSS ČR česko-švýcarský projekt „Rozvoj geriatrické a paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb“, během něhož se seznámila i se švýcarskou značkou kvality „Kvalita v paliativní péči“ (Das Label „Qualität in Palliative Care“), K hodnocení kvality paliativních výkonů byl zpracován odbornou společností katalog 65 kritérií. „Národní strategie paliativní péče“, která je ve Švýcarsku platná od roku 2009 Procesní kroky jsou inspirovány systémem Značka kvality v sociálních službách: certifikační proces zahrnuje přípravnou fázi, která je uzavřena celodenním auditem přímo v instituci realizovaným odborným týmem. Jako nástroje hodnocení jsou v obou případech kombinovány rozhovory s pracovníky a vedením k jednotlivým procesním krokům spolu s pozorováním konkrétní praxe a studiem příslušné dokumentace.

Cíle – aneb proč to děláme? Chceme podporovat další zvyšování kvality poskytovaných služeb v pobytových zařízeních sociálních služeb Chceme umožnit získání odborné zpětné vazby pro certifikované zařízení Chceme podporovat zařízení při realizaci opatření vyplývajících z odborné zpětné vazby a pomoc s nastavením procesních kroků při zavádění konceptu paliativní péče (vzdělaný personál atd.) Chceme přispět ke změně přístupu společnosti k tématu smrti a umírání Chceme pracovníkům, uživatelům, rodinným příslušníkům umožnit získat kvalitní informace

Principy systému motivační certifikace (tzn. nebude určena jenom několika „nejlepším“ zařízením, ale bude dostupná všem) podpořeno odborníky: na vzniklou metodiku bude zpracována oponentura od doc. MUDr. Ivy Holmerové, Ph.D. (ředitelka Gerontologického centra) a MUDr. Ladislava Kabelky, Ph.D. (předseda České společnosti paliativní medicíny) spojeno se vzděláváním pracovníků v konceptu paliativní péče systém mám/nemám certifikaci paliativní péče, tj. obdržením certifikátu vyjadřuji, že jsem zařízení poskytující kvalitní paliativní péči systém je určen pro domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, domovy pro osoby se zdravotním postižením (nikoli pro hospicovou péči) Do procesu hodnocení zapojujeme i uživatele a jejich rodinné příslušníky.

5. – 6. října 2017 IX. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb v Táboře představí certifikaci paliativní péče pro sociální služby

Děkuji za pozornost Mgr. Petr Hanuš ředitel odborných sekcí Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky koordinator@apsscr.cz tel. 608 227 367 www.apsscr.cz