Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina"— Transkript prezentace:

1 Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Hodnocení projektu Účelná farmakoterapie v domovech pro seniory v Kraji Vysočina Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina

2 Projekt Senior na Vysočině
Očekávání organizace Minimalizace nežádoucích lékových interakcí a nežádoucích účinků. Minimalizace počtu léků užívaných klienty. Zlepšení příjmu potravy seniorů. U některých klientů lepší psychický i fyzický stav. Kontrola medikace a její redukce. Doporučení týkající se odběrů krve nebo jiných vyšetření. Odborný pohled a možnost konzultace vedoucí k úpravě medikace. Očekávání byla více méně naplněna, ale až čas ukáže, jak budou konkrétní doporučení u jednotlivých klientů akceptována.

3 Projekt Senior na Vysočině
2. Jak reagovali praktičtí lékaři na daný projekt? Praktičtí lékaři byli o auditu předem informováni a souhlasili s jeho provedením. S lékaři byl projednán seznam seniorů, kteří byli pro audit vybráni. Většinou reagovali pozitivně a tento projekt uvítali. Jeden lékař sám zdůraznil, že někteří senioři mají dle jeho názoru zbytečně mnoho léků.

4 Projekt Senior na Vysočině
3. Jak lékaři předali ošetřujícímu personálu informace s doporučením od farmakoterapeutů? Na týmové poradě lékařka zdravotní personál seznámila s navrhovanými doporučeními farmakoterapeutů u vybraných klientů a s plánovaným postupem. Písemné výstupy z auditu byly lékařům předány k prostudování a následně se s nimi seznámil i ošetřující personál. Farmakoterapeuti měli vytištěné medikační karty s diagnózami a na druhou stranu karet psali připomínky k medikaci a léčbě.

5 Projekt Senior na Vysočině
4. V jaké míře došlo v praxi k realizaci doporučení farmakoterapeutů? 12 seniorů: změna léků 11 seniorů: snížení počtu léků 19 seniorů: provedeny kontrolní laboratorní výsledky 12 seniorů: snížení dávkování léků (tyto informace jsou pouze ze dvou organizací) Změny se zavádí postupně při prohlídkách uživatelů, dochází ke změně medikace a laboratorním vyšetřením.

6 Projekt Senior na Vysočině
5. Jak byly sděleny výsledky procesu farmakoterapie seniorům? Při návštěvě lékaře u klientů s nimi byly individuálně řešeny změny v podávané medikaci. Senioři měli možnost se vyjádřit ke změně medikace a zeptat se na věci, kterým nerozuměli. Lékaři a zdravotní sestry seniorům vše vysvětlili.

7 Projekt Senior na Vysočině
6. Jaké byly reakce seniorů? Reakce byly různé, senioři převážně akceptovali sdělení lékařky. Někdo byl rád, že se počet léků snížil. Někdo měl obavy z následků po vysazení doporučených léků. Někteří senioři se sami zmínili, že berou velké množství léků a jejich snížení by bylo potřebné. Někteří senioři se své trvalé medikace nechtěli vzdát, obtížně chápali, proč jsou změny pro jejich zdravotní stav vhodné. Byl minimální počet seniorů, kteří odmítli změnu medikace.

8 Projekt Senior na Vysočině
7. Jaký byl přínos pro seniory? Finanční úspora ze snížení léků. Větší komfort při polykání léků. Z důvodu polymorbidity klientů nelze však velké zlepšení očekávat okamžitě, jde o dlouhodobou záležitost. Úprava medikace se týkala nejčastěji uživatelů s vysokým krevním tlakem, kteří se díky úpravě medikace cítili během krátké doby lépe.

9 Projekt Senior na Vysočině
8. Jaký byl přínos pro lékaře? Lékaři využili sdělení a doporučení o interakcích a nežádoucích účincích a o nevhodném načasování užívání léků. Sdělení lékaře: „Dvojitá kontrola možnosti interakcí či nevhodné léčby pro seniory“. Lékař ocenil odbornou zpětnou vazbu k realizované medikaci u pacientů.

10 Projekt Senior na Vysočině
9. Přínos pro organizaci: Účast v projektu lze brát jako snahu o zlepšení zdravotní péče o klienty. Vůči veřejnosti – zvýšení prestiže zařízení. Záleží na každém lékaři, zda bude s výsledky projektu dál pracovat. Nejvíce oceňujeme možnost další konzultační podpory od Státního ústavu kontroly léčiv (v případě nejasností ohledně nastavené medikace u konkrétního uživatele).

11 Projekt Senior na Vysočině
10. Jiná sdělení, připomínky. Projekt neobjevil žádné zásadní chyby v předepsané medikaci našich klientů. „Lékař připomínky bere v potaz, nicméně za vedení léčby je zodpovědný a rozhoduje se dle klinických okolností a i osobních zkušeností.“ Děkujeme za výbornou spolupráci, lidský přístup a množství odborných rad a podpory.

12 Projekt Senior na Vysočině
Děkuji za pozornost. Mgr. Táňa Křížová


Stáhnout ppt "Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina"

Podobné prezentace


Reklamy Google