Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Povolání, zaměstnání, práce
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Systém vzájemného sdílení mezi občanem a obcí
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Úřad práce České republiky
Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Jaké formy CLILu? Tento projekt je spolufinancován z Evropského.
Od skupiny ke kooperaci
Techniky práce s mentálně postiženými
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Zákon o sociálním podnikání
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
JUDr. Věra Honusková, Ph. D., KMP, PPP
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Tlumočnické služby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnasium Jižní Město Praha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organizační struktura
Správa sociálního zabezpečení
Andragogika Vzdělávání.
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Nabízené služby společnosti
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil

„uspokojte potřeby nebohého, bloudícímu ukažte cestu“ problém „uspokojte potřeby nebohého, bloudícímu ukažte cestu“ „nedostatek pomoci s překážkami ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi“

problém životní potíže jsou důsledkem → osobních deficit nabídky pomoci s nesnázemi ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi životní potíže jsou důsledkem → osobních deficitů → potíží ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi organizace pomoci vychází z představy, že předmětem působení pomoci má být jedinec

důvody rozlišení „sociální práce“ a „sociálních služeb“ instrumentální teoretický teologický

důvod instrumentální životní potíže jsou důsledkem → osobních deficitů → potíží ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi je třeba pomoc organizovat tak, aby byla dostupná → jak pomoc s osobními deficity → tak pomoc s nesnázemi ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi

důvod teoretický (legenda: Problém, Cíl, Metoda) rutinní očekávání → P: omezení uspokojení potřeb osobními deficity → C: uspokojení potřeb díky kompenzaci osobních deficitů → M: saturace potřeb, úprava deficitu náhradou nebo učením teoretické očekávání → P: nesnáze obou stran ve vzájemných interakcích → C: vzájemně přijatelnější reakce obou stran interakce → M: zprostředkování vzájemně přijatelných reakcí (působení na obě strany vyjednáváním a učením)

„sociální práce“, „sociální pomoc“, „sociální služby“ rutinní očekávání → „sociální práce“, „sociální pomoc“ a „sociální služby“: synonyma, označující činnosti zaměřené na saturaci, náhradu a učení teoretické očekávání → „sociální práce“: činnost specializovaná na zprostředkování problémových interakcí, které je podmínkou uspokojování potřeb a zvládání životních obtíží → „sociální pomoc“ a „sociální služby“: soubory různorodých činností zaměřených na uspokojení neuspokojených potřeb působením na jedince

příklad teoretické očekávání rutinní očekávání výrazem „sociální práce“ se označuje např.: administrace žádostí, poskytování informací o sociálních službách, osobní asistence, pečovatelství poskytování osobního kontaktu aj. … teoretické očekávání → „sociální pracovník“ chápán jako zprostředkovatel (např. asistent participace; koordinátor pomoci v obci či v rámci případu; sociální poradce …) → pomáhá zajistit, aby klienti využívali pomoc, která odpovídá jejich situaci a potřebám → přímo se však nepodílí na uspokojování potřeb výhody a problémy spojení role zprostředkovatele a administrátora

teologický důvod Lukáš, 10, 33–35 „… jat soucitem … nalil mu na rány olej a víno, ovázal mu je , … naložil na vlastního soumara, odvezl jej do hostince a staral se o něj…“ „… Nazítří vytáhl dva denáry a dal je hostinskému se slovy: ‘Starej se o něho, a co utratíš navíc, … až se budu vracet uhradím.’

→ zaměstnávat sociální pracovníky jako asistenty participace organizace pomoci odlišení „sociální práce“ (zprostředkování interakcí) od „sociálních služeb a sociální pomoci“ (saturace, náhrada, učení) → zaměstnávat sociální pracovníky jako asistenty participace koordinátory služeb v obci koordinátory pomoci v rámci případu, apod. → ne jako administrátory, informátory, osobní asistenty, pečovatele, společníky, apod.

bez toho trvá „nedostatek pomoci s překážkami ve vztazích s jedinci, skupinami a organizacemi“