Ing. Lenka Bombera Piskačová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

SPOTŘEBITEL A JEHO PRÁVNÍ OCHRANA
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_326.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Spotřebitel a jeho práva
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Právo ochrany spotřebitele v roce 2008 Ivo Krýsa.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
OBCHODNÍ ČINNOST 10. ROLE SPOTŘEBITELE V OBCHODĚ – OCHRANA SPOTŘEBITELE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_ADP52 Název školy.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO10 Název školy.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV39 Název školy.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Struktura obchodní faktury
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie ceny a cenové triky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Evidence pracovních úrazů a další evidence
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Veřejnoprávní ochrana spotřebitele
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Evidence peněžních prostředků
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Ing. Lenka Bombera Piskačová Ochrana spotřebitele Ing. Lenka Bombera Piskačová

CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Číslo projektu Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět OBP Tematický okruh Zákony na ochranu spotřebitele Téma Ochrana spotřebitele Ročník 4. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 19.8.2012 Anotace Žáci se seznámí se základními úkoly zákona na ochranu spotřebitele a ostatními právními předpisy

Právní předpisy Zákon na ochranu spotřebitele Zákon o České obchodní inspekci Občanský zákoník Obchodní zákoník Živnostenský zákon

Zákon na ochranu spotřebitele - stanoví některé podmínky podnikání významné pro ochranu spotřebitele, úkoly veřejné správy v oblasti ochrany spotřebitele, sdružení spotřebitelů nebo jiných právnických osob založených k ochraně spotřebitele.

Vybraná ustanovení zákona týkající se povinností při prodeji výrobků, poskytování služeb a ochran spotřebitele: Prodávající je povinen: - prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů - prodávat výrobky a poskytovat služby v předepsané nebo schválené jakosti - prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými přepisy

Zákaz diskriminace - prodávající se nesmí při prodeji výrobků a poskytování služeb chovat v rozporu s dobrými mravy, nesmí žádným způsobem spotřebitele diskriminovat (omezovat). - prodávající musí prodat veškeré zboží, které má na prodejně vystavené a připravené k prodeji

Zákaz nabídky a prodeje nebezpečných výrobků - nikdo nesmí prodat, nabízet ani darovat nebezpečné výrobky, - dozví-li se prodávající nebo darující jakékoliv skutečnosti, které nasvědčují tomu, že prodal nebo daroval spotřebiteli nebezpečný výrobek, je povinen bezodkladně jej o tom informovat. Není-li možné informovat jednotlivého spotřebitele, je povinen informovat účinným způsobem spotřebitelskou veřejnost (v tisku, prostřednictvím rozhlasu a televize), - obdobnou povinnost má i výrobce, dovozce nebo dodavatel.

Zákaz klamání spotřebitele - nikdo nesmí klamat spotřebitele, zejména uvádět nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné nebo přehnané údaje nebo zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků, - za klamání spotřebitele se také považují nabídky nebo prodej výrobků nebo zboží porušující některá práva duševního vlastnictví, jakož i skladování těchto výrobků, - odpovědnosti za klamání spotřebitele se nelze vyhnout s odůvodněním, že potřebné údaje neposkytl výrobce, dovozce, dodavatel

Dozor nad ochranou spotřebitele - dozorem nad dodržováním povinností stanovených zákonem provádí Česká obchodní inspekce, Česká zemědělská a potravinářská inspekce, orgány ochrany veřejného zdraví, orgány veterinární správy, živnostenské úřady a celní orgány - uvedené orgány jsou oprávněny vydávat závazné pokyny k odstranění zjištěných nedostatků, pozastavit prodej, nebo uzavřít prodejnu