Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Lenka Bombera Piskačová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Lenka Bombera Piskačová"— Transkript prezentace:

1 Ing. Lenka Bombera Piskačová
Pojištění I. Ing. Lenka Bombera Piskačová

2 CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Číslo projektu Název projektu DUM
Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_23 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět EKO Tematický okruh Daňová soustava Téma Pojištění I. Ročník 4. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s významem a charakteristikou pojištění.

3 Pojišťovny jsou právnické osoby, které se zabývají komerčním pojištěním. Jejich činnost je podnikáním s cílem dosáhnout zisku. Smyslem pojištění je odstranit nebo zmírnit následky nepříznivých událostí, jimiž dochází ke ztrátám nebo snížení příjmů jednotlivců a organizací a ke škodám na majetku. Je založeno na principu solidarity a rozložení rizika ( na náhradu škody pojištěné osobě, jíž vyhořel dům, přispívají všichni, kdo jsou pojištěni a dům jim nevyhořel ).

4 Pojištění zákonné - nekomerční - vyplývá ze zákona - chrání zaměstnance, OSVČ a ostatní občany - organizuje a spravuje ho stát - zahrnuje zákonné zdravotní pojištění, sociální pojištění, úrazové pojištění zaměstnanců

5 Pojištění povinné smluvní ( komerční )
- osoba, na kterou se vztahuje, se musí pojistit, ale může si zvolit pojišťovnu, se kterou uzavře pojistnou smlouvu. - týká se osob, kde je zvýšené riziko, že svojí činností způsobí někomu škodu (např. pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, pojištění za škodu způsobenou povoláním – např. auditorů, daňových poradců), nebo zájmovou činností ( např. myslivců ).

6 Pojištění smluvní ( komerční )
- vzniká dobrovolným uzavřením pojistné smlouvy (např. úrazové pojištění, pojištění domácnosti)


Stáhnout ppt "Ing. Lenka Bombera Piskačová"

Podobné prezentace


Reklamy Google