Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojištění www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojištění www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro."— Transkript prezentace:

1 Pojištění www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Název DUMPojištění Označení DUMVY_62_INOVACE_01_1_08 AutorIng. Jana Starobová Datum19. 7. 2013 Vzdělávací oblastFinanční gramotnost Vzdělávací oborFinanční gramotnost Tematický okruhFinanční produkty Ročník4. ročník gymnázia

2 Pojištění pojistné produkty mají ve většině případů zmírnit nepříznivé životní situace (rizika) dobrovolné pojištění – uzavírá klient z vlastní vůle, aniž by byl nucen (úrazové pojištění ap.) povinné (zákonné) pojištění – uzavírá klient proto, že mu to nařizuje stát (zdravotní, sociální pojištění ap.)

3 Životní pojištění ochraňuje klienta, ale i pozůstalé před důsledky událostí, které v budoucnu nastanou (smrt, dožití ap.) dělí se na: –rizikové životní pojištění (smrt) –investiční životní pojištění – kombinace pojištění a spoření –kapitálové životní pojištění – kombinace pojištění a investování k životnímu pojištění nebo i samostatně se může sjednat úrazové pojištění

4 Pojištění majetku a kombinované pojištění nejčastěji je uzavíráno: –pojištění domácnosti – jsou z něj hrazeny škody na nábytku, elektronice, škody z odpovědnosti členů domácnosti ap. –pojištění nemovitosti – jsou z něj hrazeny škody na nemovitosti, což je dům, byt, garáž, přičemž škoda je způsobena např. požárem, živelnou katastrofou ap.

5 –pojištění odpovědnosti: za škodu způsobenou provozem motorového vozidla nebo za škodu v občanském životě (způsobíme-li škodu někomu na zdraví, majetku či finanční újmu) –cestovní pojištění (je pojištěno zdraví a zavazadla)

6 Pojistná smlouva Na co si dát pozor: na tzv. výluky – z pojištění jsou vyloučeny některé události, jako je např. sebevražda spoluúčast – je to částka, kterou pojišťovna při určité škodě neuhradí, a tím nutí nepřímo klienta, aby škodě předcházel (např. u havarijního pojištění)

7 porušení povinností – pojišťovna může snížit pojistné plnění např. v těchto případech: –pojištěný uvedl ve smlouvě chybné údaje (datum narození) a bylo mu tak vyměřeno nižší pojistné ap. –pojištěný uvedl do smlouvy zkreslené údaje nebo je zamlčel ap.

8 Úkol č. 1 – Máte sjednáno životní pojištění? Na jak dlouhou dobu a jaké jsou smluvní podmínky? č. 2 – Jaký si myslíte, že je podíl životního pojištění na celkové výši pojištění v ČR? č. 3 – Který typ pojištění je pro určitý typ osob povinný?

9 Řešení č. 1 – Individuální odpovědi č. 2 – Obecně vzato by měl být poměr životního pojištění vyšší, než neživotního. Podíl životního pojištění na celkovém pojištění v ČR dlouhodobě roste, ale i přesto představovalo životní pojištění v ČR v roce 2011 „jen“ 46 % z celkového pojistného (viz: http://stats.oecd.org/Index.aspx?QueryId=25437 položka „life insurance share“) http://stats.oecd.org/Index.aspx?QueryId=25437 č. 3 – Zdravotní pojištění pro všechny občany státu (za studenty apod. jej platí stát), povinné ručení pro motoristy, dle typu povolání např. pojištění z odpovědnosti a některé další

10 Zdroje Klínský, P., Munch, O., Chromá, D. Ekonomika. Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Třetí upravené vydání. Praha: EDUCO, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-65-8


Stáhnout ppt "Pojištění www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google