Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_253 Název materiálu: Doprava a přejímka mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení dopravy přejímky mouky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu
Doprava a přejímka mouky Obr. č. 1
Doprava mouky Do zpracovatelských závodů → pekáren, cukráren, pečiváren, těstáren... je mouka dodávána dvěma základními způsoby: v pytlích Obr.č 2 volně ložená Obr.č. 3
Doprava volně ložené mouky Doprava mouky v cisternách Z mlýnských sil je mouka pneumaticky přečerpávána do cisteren jejichž objem je 3 – 25m3. Stejným způsobem jsou autocisterny vyprazdňovány. Po zvážení na mostních vahách, kde je zaznamenána hrubá hmotnost mouky. Po vyprázdnění cisterny je cisterna opět zvážena – rozdíl hmotnosti udává čistou váhu mouky.
Doprava volně ložené mouky – autocisterny Obr.č. 4
Doprava volně ložené mouky - autonástavby Doprava mouky v autonástavbách Automobilové nástavby používané pro přepravu mouky jsou řešeny jako plechové nebo dřevěné skříně uzavřené textilní plachtou. Bez zakrytí mouky, nelze mouku přepravovat. Manipulace při nakládce a vykládce mouky je stejná jako u autocisteren.
Doprava volně ložené mouky – automobilové nástavby Obr. č. 5
DOPRAVA MOUKY POTRUBÍM PŘÍMO ZE MLÝNA pokud je zpracovatelský závod v blízkosti mlýna, můžeme mouku dopravovat pneumaticky kovovým potrubím; uvedený způsob je nejjednodušší, nejekonomičtější i nejvýhodnější z hlediska udržení kvality mouky; hmotnost převáděné mouky je sledována automatickou registrační vahou.
Přejímka mouky Při přejímce je důležité dbát a porovnávat v dodacím listě: hmotnost mouky; odebrání vzorků ke kontrole jakosti mouky; dodavatel ručí za kvalitu mouky, která odpovídá příslušným vyhláškám; při nesplnění požadovaného parametru mouky je možno dodávku pozastavit nebo vrátit.
Použité zdroje a literatura: Obr.č. 1 FEITHOVÁ, Naděžda. mlynalfa.cz [online]. [cit. 6.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mlynalfa.cz/cz/index.php?odd=04&sub=01 Obr.č. 2 GRZNÁR, Miroslav. hyperinzerce [online]. [cit. 6.11.2012]. Dostupný na WWW: http://surovinypolotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske- suroviny/inzerat/1169137-celozrna-mouka-nabidka/ Obr.č. 3 NAVRÁTIL, Radek. malitas.cz [online]. [cit. 6.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.malitas.cz/index.php?nid=6706&lid=CS&oid=1077417 Obr.č. 4 POLÁCH, Miroslav. akordpolach.cz [online]. [cit. 6.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.akordpolach.cz/index.php?id=prepravniky_cisternove Obr.č. 5 HULÁN, Radek. mlyncista.cz [online]. [cit. 6.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mlyncista.cz/ SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, 2005. ISBN neuvedeno