EU - Politika propagace zemědělských produktů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
9/29/2016 Úvod do problematiky – certifikace z jiného pohledu.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
[Název výrobku] Marketingový plán [Jméno]. Přehled trhu Minulost, současnost a budoucnost trhu –Uveďte přehled změn podílu na trhu, vedoucích pozic, aktérů,
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
K problematice schvalování drážních vozidel
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Společné a koordinované politiky EU
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Historické milníky EU Monika Matysová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Administrace propagačních opatření spolufinancovaných EU v České republice Mgr. Helena Poláčková Oddělení dotací včelařských opatření, cukru a propagace.
Rozpočet Evropské unie
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Vývoj spolupráce při zlepšování provádění propagační politiky ČR a EU
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

EU - Politika propagace zemědělských produktů Dr. Ing. Emerich Vacek Ministerstvo zemědělství

Obsah: 1. Politika propagace EU – její zakotvení a význam 2. Kompetentní orgány v členských státech, role MZe a SZIF 3. Současný právní rámec oblasti propagace 4. Systém financování 5. Seznamy produktů

6. Roční pracovní program 7. Preference EU 8. Novinky v politice propagace EU

1. Politika propagace EU, její zakotvení a význam (euro-dimension) Politika propagace je nedílnou součástí revidované Společné zemědělské politiky Nově je sjednocena do Nařízeních, upravujících jak propagaci na vnitřním trhu (EU), tak ve třetích zemích Je zdůrazňována evropská dimenze – tzn. propagace produktů a systémů značení (evropské označení kvality, národních systémů kvality) s ohledem na dodržování zásad správné zemědělské praxe, bezpečnosti potravin, vysledovatelnosti původu produktů, dodržování norem, welfare zvířat a ochrany životního prostředí Nově je kromě EU loga zaváděn tzv. EU – podpis – „ENJOY- IT´S FROM EUROPE „ pro rok 2017 je alokováno 90 mil. EUR

2. Kompetentní orgány v členských státech, role MZe a SZIF jsou určeny EK ve spolupráci s členskými státy – buď na celonárodní úrovní (např. v ČR, Polsku), nebo na úrovni regionů a oblastí (např. ve Francii) vždy orgán v roli Policy making (příslušné Ministerstvo zemědělství – legislativa, dozor, preference v oblasti propagace) a orgán v roli Policy implementing – vlastní administrace (přijímání žádostí, předkládání programů EK, vlastní administrace, kontrola a proplácení (akreditovaná platební agentura, v ČR je touto SZIF).

Role Ministerstva zemědělství Účast expertů na jednáních Řídícího výboru pro propagaci (SZIF, MZe- hlasování o návrzích EK ohledně nových programů Příjímání gesce k předpisům EU (Nařízení EK a Nařízení Rady) – ISAP – Informační systém pro aproximaci práva) – předpisy jsou přijímány do právního Řádu ČR – plná aproximace Připomínky ke znění předpisů, po schválení jazykové korektury textů

posuzování programů před jejich předložením EK kontroly jednotlivých fází programů, které jsou schváleny EK účast na monitorovacích misích EK účast na technických konzultacích na EK v Bruselu vyjednávání s navrhující organizací u jednotlivých programů kontakt se Stálým zastoupením ČR v Bruselu

3. Současný platný právní rámec oblasti propagace od r. 2015 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1144/2014, o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 3/2008 Prováděcí Nařízení Komise (EU) č. 1831/2015, kterým se stanoví pravidla pro uplatňování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1144/2014 o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1829/2015, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1144/2014 o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích

4. Systém financování Nový systém (od 1. 12. 2015) Jednoduché programy - (70% EU – na vnitřním trhu, 80% ve třetích zemích – v případě závažného narušení trhu , ztráty důvěry spotřebitelů a jiných konkrétních problémech se zvýší podíl Unie až na 85%, zbytek – 30% až 15% navrhující organizace) Složené (multinárodní) - (80% EU, lze zvýšit na 85% v případě závažného narušení trhu, ztráty důvěry spotřebitelů a jiných konkrétních problémech, zbytek 20% až 15% - navrhující organizace)

5. Seznamy produktů: Produkty uvedené s seznamu v příloze I Smlouvy o fungování EU, s výjimkou tabáku; Výrobky uvedené v příloze Nařízení č. 1144/2014 pivo čokoláda a odvozené produkty chléb, pečivo, cukrářské výrobky, cukrovinky, sušenky a ostatní pekařské zboží nápoje vyrobené z rostlinných výtažků těstoviny sůl přírodní gumy a pryskyřice hořčičná pasta kukuřice cukrová bavlna

dále víno s označením původu nebo s chráněným zeměpisným označením a víno s označením moštové odrůdy Produkty rybolovu a akvakultury uvedené v příloze I nařízení (EU) č. 1379/2013 v případě, že se program vztahuje i na jiné produkty Režimy jakosti stanovené v Nařízení (EU) č. 1151/2012, v Nařízení (ES) č. 110/2008 a v článku 93 nařízení (EU) č. 1308/2013 Ekologický způsob produkce, jak jej vymezuje nařízení Rady (ES) č. 834/2007 Grafický symbol zvláštních jakostních zemědělských produktů z nejvzdálenějších regionů Unie, uvedených v čl. 21 Nařízení EP a Rady (EU) č. 228/2013 Režimy jakosti uvedené v čl. 16, odst. 1, písm. b) a c) Nařízení EP a Rady (EU) č. 1305/2013

6. Roční pracovní program Komise přijme prováděcí akty, kterým se každý rok stanoví roční pracovní program, ve kterém jsou uvedeny: Sledované operační cíle Operační priority Očekávané výsledky Způsoby provádění Celková částka plánu financování Roční pracovní program zajistí: specifická dočasná opatření pro reakci v případě závažného narušení trhů ztráty důvěry spotřebitelů nebo jiných konkrétních problémů

7. Preference EU Důraz na multinárodní programy Programy na výrobky s chráněným značením původu (PDO, PGI, TSG – např. program PK „Kvalitní evropský výrobek) Programy informující o kvalitě a značení (národní systémy kvality – v ČR např. Klasa Programy zahrnující více výrobků - basket approach (důraz na větší počet produktů v tzv. košíku – např. uzeniny, sýry) Produkty, nikoliv zpracované výrobky Programy ve třetích zemích (zdůraznění původu a kvality evropských produktů s ohledem na vysledovatelnost surovin, přísné hygienické podmínky výrobky, welfare zvířat, ochranu životního prostředí  

8. Novinky v politice propagace EU CHAFEA - nezávislá agentura vybírající programy – které jsou přímo předkládány do Lucemburku, nikoliv EK do Bruselu Větší podíl financování ze strany EK Omezená role členských států – pouze administrace a kontrola programů, je zcela v kompetenci navrhujících organizací Možnost používat značky (brands – výrobků a výrobců) a informace o původu výrobků Více na stránkách: www.europa.eu

Děkuji za pozornost