TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Vznik a funkce bank. Co to vlastně banka je? Instituce, poskytující finanční služby Základní činnost – shromažďování volných peněžních prostředků Umožňuje.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky Pavel Seknička.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
9. Obchodní činnost podniku charakteristika, hlavní prodejní cesty velkoobchod, maloobchod franchising průběh obchodní činnosti, stanovení ceny ochrana.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Bankovnictví a jeho historie
Obchod, trh Základy hospodaření.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky
Ekonomie 1 Bakaláři Druhá přednáška Peníze
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Trh peněz a finančních aktiv
Měnová soustava, měnová politika
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička.
Kód vzdělávacího materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku
Úvod do podnikových financí
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2. ČNB a její role v platebním styku.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-6)
Finanční arbitr Úvod do finančního systému
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Finanční trh, jeho charakter, funkce a členění VOKT (P-1)
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trh a tržní mechanismus TNH 1 – 1. seminář
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze Pavel Seknička

Definice trhu Trh charakterizujeme jako: „… mechanismus, jehož prostřednictvím se kupující a prodávající střetávají, aby určili cenu zboží a množství, jež se nakoupí a prodá.“ (Samuelson, P. A. – Nordhaus, W. D.: Ekonomie. 18. vydání. Praha, Svoboda 2007)

Základní funkce trhu Funkce informační – trhy přenášejí informace, především prostřednictvím cen, Funkce stimulační – trhy stimulují (podněcují) ekonomické činnosti, Funkce alokační – trhy rozdělují zdroje jednotlivým subjektům Další funkce mohou být: distribuční a redistribuční, motivační apod.

Segmenty trhů v ekonomickém systému (koloběhu) Trh zboží a služeb Trh výrobních faktorů Finanční trh

Finanční trh - definice Finanční trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.

Nabídka a poptávka na finančním trhu Nabídka – půjčovatelé peněz, tzv. přebytkové subjekty – spoření, tj. úspory Poptávka – zájemci o peníze, tzv. deficitní subjekty – investování, tj. investice

Zprostředkovatelé na finančním trhu Bankovní Nebankovní

Typy finančních transakcí Přímé financování Polopřímé financování Nepřímé financování (zprostředkování)

Členění finančního trhu Z věcného hlediska (věcné zaměření aktiva) Z hlediska času/podle doby splatnosti Z hlediska prostoru

Funkce finančního trhu (systému) z pohledu obecné ekonomie Přesun zdrojů v čase a to mezi odvětvími a regiony, Řízení rizik v ekonomice, Sdružování a přerozdělování fondů podle potřeb jednotlivých spotřebitelů a investorů, Působí také jako zúčtovací instituce, která usnadňuje přesuny zdrojů mezi plátci (kupujícími) a příjemci (prodejci).

Finanční aktiva Finanční aktiva jsou peněžní nároky jedné strany vůči jiné straně. Nejdůležitější finanční aktiva (nástroje) jsou: Peníze Spořící účty Vládní cenné papíry – směnky, dluhopisy apod. Vlastnické podíly – např. akcie, Finanční deriváty – např. opce Penzijní fondy

Kapitálový trh Kapitálový trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb střednědobého kapitálu mezi ekonomickými subjekty prostřednictvím různých forem cenných papírů (resp. investičních nástrojů). (Dědič, J.)

Peněžní trh Peněžním trhem můžeme nazývat jakýkoliv trh s vysoce likvidními aktivy (např. peníze, úvěry, půjčky), udržovaný v činnosti řadou identifikovatelných a aktivních institucí. V monetární teorii se používá také definice trhu se zapůjčitelnými fondy v jeho nejobecnější a blíže nespecifikovaném významu.

Peníze Peníze jsou všeobecný ekvivalent, slouží tak jako všeobecné přijímaný prostředek směny.

Témata k opakování na příští seminář: Vývoj směny (směna naturální a peněžní) Vývoj emise peněz Měnové standardy Definice a funkce peněz Pojem měny Proces vytváření vkladů (tzv. tvorba peněz) Úroková míra Úrokové sazby (charakteristika, reálné a nominální) Poptávka po penězích Nabídka peněz Multiplikátor peněžní nabídky Bankovnictví Bankovní rezervy Monetární politika a centrální banka