Název prezentace (DUMu): Trvalky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech III. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře A - G Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kořen Tematická oblast:Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny S - T Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny E-G
Motory – mazání a chlazení Ročník:
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
Název prezentace (DUMu):
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře H - V
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu): List
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Semeno. Plod.
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název prezentace (DUMu): Dráždivost a pohyby rostlin
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Číslování svorek
Název prezentace (DUMu):
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny
Transkript prezentace:

Název prezentace (DUMu): Trvalky Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky Název sady: Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor Zahradník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování trvalek a skalniček je seznámit žáky se základními druhy trvalek a skalniček, které se nejběžněji pěstují nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy trvalek a skalniček, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ. Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Trvalky – úvod.

TRVALKY

Původ trvalek Trvalky pocházejí z oblastí s rozdílnými klimatickými a půdním podmínkami a bývají součástí různých rostlinných společenstev, mnohé jsou u nás domácí. Vyskytují se ve vnitrozemských i přímořských oblastech mírného pásma. Trvalky z horských oblastí se označují jako skalničky („alpínky“).

Charakteristika trvalek Trvalky jsou zahradní rostliny, které na stanovišti vydrží několik let, kdy zimu přečkávají jejich podzemní orgány a nadzemní části jim zpravidla uhynou. Je to velice rozmanitá skupina rostlin s různými znaky a vlastnostmi. Dělí se na 4 skupiny podle stanovištních podmínek na trvalky horských stanovišť, suchomilné trvalky, trvalky přechodných stanovišť a na trvalky vodní a bahenní.

Nároky trvalek Nároky trvalek na stanoviště závisí na jejich domovině a schopnosti přizpůsobení změněným podmínkám. Jen některé trvalky snesou extrémní podmínky (úpal, stín). Půda má být před výsadbou dobře zpracována a zbavena vytrvalých plevelů. Většina trvalek vyžaduje dobrou, humózní, hlinitopísčitou půdu vyhnojenou kompostem.

Pěstování Trvalky se rozmnožují semeny, dělením a řízkováním. Vysazují se především na jaře a na podzim, z nádob po celou vegetaci a vždy dodržujeme správnou hloubku. Během pěstování se kypří, odplevelují, za sucha zalévají a opatrně přihnojují. Choulostivé a stálezelené trvalky se na zimu přikrývají (chvojím).

Dělení a zimování trvalek

Použití trvalek Trvalky pocházejí z rozličných stanovišť, a proto je jejich uplatnění mnohotvárnější než u letniček a to zejména v přírodně krajinářských úpravách. Používají se na záhony, do zahrad, parků, na skalky, květinové zídky a ke zplanění Dále se uplatňují i k řezu a vazačství a některé lze i sušit. Záměrným seskupením druhů s podobnými nároky lze vytvářet různé partie, lze je použít i soliterně (např. do trávníku) a nízké a poléhavé druhy lze použít k náhradě trávníku.

Použití trvalek na záhony, k řezu, na skalky a suché zídky

ZDROJE Zdroje – literatura Zdroje – obrázky VÍT, J. a kol. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání Praha: KVĚT, 2001 ISBN 80-85362-41-4 UNAR L. a kol. Květinářství. 1.vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1989 ISBN 07-033-89 Zdroje – obrázky „AUTOR NEUVEDEN“. static.tatry.prod.fishcms.cz [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://static.tatry.prod.fishcms.cz/media/image/dsc08242.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. biolib.cz [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/14392.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. cdn4.pacifichorticulture.org [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cdn4.pacifichorticulture.org/wp-content/uploads/2012/07/Woodley.10.Meadow.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. i.idnes.cz [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://i.idnes.cz/11/033/cl6/BMA3a1601_sazeni_profimedia_0005870870.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. zahradnictvi-chladek.cz [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zahradnictvi-chladek.cz/images/fotobanka/chvoji-805.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. georgesonbg.org [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW:http://www.georgesonbg.org/backup/GRAPHICS,%20PHOTOS/Summer%20pics/Delphinium.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. farm4.staticflickr.com [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW:http://farm4.staticflickr.com/3149/2742033074_95073cb36a_z.jpg