REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Facility management ČSN EN
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Pohled samosprávy na eHealth
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Kvalita v českém zdravotnictví
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Kvalita v sociálních službách jako proces
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ing. Stanislava Správková
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha, 27. 2. 2007

STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Reformní opatření II - 2010 a dále Reformní opatření I 2007 - 2009 Horizont Stabilizační fáze 2006 - 2007 Cíl Návrat ke standardním vztahům a komunikaci Reforma institucí -zvýšení efektivity dnešního systému Reforma financování – zajištění dlouhodobé udržitelnosti solidárního systému Zlepšení výkonu státní správy Snížení nejistoty Zajištění dostupnosti zdravotní péče Zajištění zdrojů pro zdravotnictví ze strukturálních fondů EU Úhrada léků podle jejich přínosu Zvýšení zodpovědnosti zdravotních pojišťoven Modernizace sítě zdravotnických zařízení Posílení volby a odpovědnosti občanů Změny v odvodech na veřejné zdravotní pojištění Možnost zdravotního spoření Možnost volby rozsahu Změna financování zdravotně sociální oblasti Nutné kroky

Veřejné zdravotní pojištění Novela zákona 48/1997 Sb. do 1.1. 2008 Naplnění požadavků „transparenční“ direktivy a výnosu Ústavního soudu Zvýšení efektivity lékové politiky Transparentní a efektivní úhrada léků Novela zákona 48/1997 Sb. v průběhu roku 2007 Zavedení regulačních poplatků První kroky směrem k nakupování zdravotní péče Zamezení plýtvání a zneužívání zdravotních služeb Novela zákona 48/1997 Sb. v průběhu roku 2008 Upřesnění rozsahu péče kryté z veřejného zdravotního pojištění včetně časové a geografické dostupnosti Efektivní pravidla pro vztahy mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami Jasná pravidla pro veřejné zdravotní pojištění Zavedení efektivního dohledu Nový zákon o dohledu nad veřejným zdravotním pojištěním Ustavení nezávislého regulátora a jasných pravidel Dohled nad finančním zdravím pojišťoven a dostupností péče Zlepšení odpověd- nosti a řízení pojišťoven Jednotný zákon o zdravotních pojišťovnách Transformace na akciové společnosti za účelem zlepšení transparentnosti a řízení

Poskytování zdravotní péče Nový zákon o zdravotnickém zařízení (ZZ) Podmínky pro provoz ZZ bez ohledu na právní formu či vlastníka (registrace), dozor a sankce při porušování Nově úprava svobodného výkonu povolání Akreditace ZZ – podpora bezpečnosti pro pacienta Vymezení podmínek přístupu na trh zdravotních služeb Zákon o zdravotních službách jako náhrada zastaralého zákona č.20/1966 Sb., definice pojmů, druhy služeb Práva a povinnosti pacientů i zdravotníků, stížnosti Zdravotnická dokumentace, registry … Práva a povinnosti pacientů, definice zdravotních služeb a péče Zákon o zdravotnické záchranné službě (ZZS) Zásadní změna ve způsobu financování Systém předání pacienta mezi ZZS a lůžkovým ZZ Princip pohotovostních ambulancí u stanovišť ZZS Změna financování letecké záchranné služby Sjednocení činnosti záchranné služby a řešení jejího financování, Komplexní novely zákonů č.95 a 96/2004 Sb. Změna financování – systém „finance za školencem“ Významné zapojení univerzit (transformace IPVZ a NCO) Stanovení jasných kompetencí státu v celém procesu Revize kompetencí nelékařů ve smyslu jejich posílení Změna financování a kompetencí ve vzdělávání

Ochrana a podpora veřejného zdraví Novelizace zákona o ochraně veřejného zdraví, zejména: a) stravovací služby - vypuštění ustanovení, která jsou s nařízeními ES v rozporu nebo duplicitní b) úprava řízení ochrany vod ke koupání v přírodě c) odstranění některých odchylek od správního řádu d) vymezení skutkových podstat správních deliktů e) zeefektivnění fungování hygienické služby – transformace krajských zdravotních ústavů Novelizace zákona o biocidech, Sladění s legislativou EU Transformace Konsensus u zákona o ochraně před škodlivými účinky...., zákon č. 379/2005

Přímo řízené organizace / fiskální politika Speciální zákon s účinností od 1.1.2009 Non-profitní organizace ve spoluvlastnictví státu, municipalit a univerzit Vymezení role a zodpovědnosti při řízení poskytování zdravotních služeb, při vzdělávání a ve výzkumné činnosti Transparentnost financování (zdrav.služby, vzdělávání, výzkumné granty) Taxativní výčet nemocnic Transformace fakultních nemocnic na Univerzitní nemocnice Strategické plány rozvoje zdravotnického zařízení Důraz na ekonomické zdraví a finanční stabilitu Efektivní řízení investic Posílení procesů řízení kvality a bezpečnosti Osobní a hmotná motivace i zodpovědnost managementu Efektivní řízení organizací v působnosti Ministerstva zdravotnictví Stanovení prioritních národních programů Zpřehlednění a větší transparentnost dotačních titulů Stanovení státních priorit a dodržování pravidel ekonomické racionality pro investiční dotační politiku Využití možností strukturálních fondů EU Zohlednění státní fiskální politiky Transparentní rozpočtová politika