Novela zákona o obcích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Stavební zákon po novele s účinností od
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Aktuální poznatky z kontrolní činnosti
Aktuálně připravované novelizace zákonů o územních samosprávných celcích a zákona o svobodném přístupu k informacím Ing. Marie Kostruhová Ředitelka.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Konference „Otevírejme Radnice II“
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Veřejnoprávní smlouvy, opatření obecné povahy
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Obchodní závazkové vztahy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komunální politika přehled doporučené literatury
Základní registry.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Nabývání majetku obcemi a kraji
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Územní samospráva Obce
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
NAKLÁDÁNÍ S OBECNÍM MAJETKEM V DOZOROVÉ,KONTROLNÍ A METODICKÉ PRAXI MINISTERSTVA VNITRA Setkání Sdružení tajemníků Ostrava, 20. května 2011.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Hospodaření územních samosprávných celků z pohledu zákona o obcích JUDr. Jan Horník, Ph.D. Úřad vlády České republiky Oddělení boje s korupcí
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
BDS – základy Pozemkového práva I Podzim 2015 Ivana Průchová
Změny zákona o obcích – vybrané otázky
Veřejnoprávní smlouvy
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Novela zákona o místních poplatcích
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Užívací vztahy k pozemkům
Umisťování staveb.
Pozemkové právo I. Prezentace případu z praxe
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
„Orgány obce a jejich pravomoci“
Seminář pro členy zastupitelstev obcí
Transkript prezentace:

Novela zákona o obcích

zákon č. 106/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, s účinností od 1.7.2016

území obce - tzv. obec v obci, nyní je možné řešit jen dohodou obcí, nově bude rozhodovat MV (§ 26a), změny názvů částí obce se oznamují jen MV (nikoli ČÚZK), které spravuje RÚIAN, názvy ulic v jazyce národnostní menšiny – nově může požádat spolek, číslování budov - nejen čísla popisná a orientační, ale také čísla evidenční, zřízení výboru pro národnostní menšiny – na návrh spolku (§ 117), významná životní jubilea občanů (vítání občánků) – obec může využít údaje ze základního registru obyvatel (ROB) nebo z informačního systému evidence obyvatel (§ 36a, § 149a ), POZOR – obec nemůže tyto informace zveřejnit ! Nelze tedy blahopřát občanům např. v Radničním zpravodaji bez jejich souhlasu.

Zveřejnění záměru - § 39 Záměr obce prodat, směnit, darovat, pronajmout, propachtovat nebo vypůjčit hmotnou nemovitou věc nebo právo stavby anebo je přenechat jako výprosu a záměr obce smluvně zřídit právo stavby k pozemku ve vlastnictví obce obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní jednání neplatné. Nemovitá věc se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona platnými ke dni zveřejnění záměru. (2) Při úplatném převodu majetku se cena sjednává zpravidla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, nejde-li o cenu regulovanou státem. Odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna, jde-li o cenu nižší než obvyklou. Není-li odchylka od ceny obvyklé zdůvodněna, je právní jednání neplatné (vazba na § 41 odst. 3).

Zveřejnění záměru - § 39 (3) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, jde-li o pronájem bytů nebo hrobových míst anebo o pronájem, pacht nebo výpůjčku majetku obce na dobu kratší než 30 dnů nebo jde-li o pronájem, pacht, výprosu nebo výpůjčku právnické osobě zřízené nebo založené obcí nebo právnické osobě, kterou obec ovládá.

Hmotné nemovité věci: pozemky, jejichž součástí mohou být stavby, stavby, které nejsou součástí pozemku, pozemní komunikace, inženýrské sítě. Nehmotné nemovité věci: služebnosti (věcná břemena), právo stavby.

§ 40 Usnesení, jímž zastupitelstvo obce nebo rada obce rozhodly o nabytí věci v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo o jejím nabytí jiným obdobným způsobem, se až do ukončení dražby, veřejné soutěže o nejvhodnější nabídku nebo jiného obdobného postupu nezpřístupňují podle tohoto zákona ani neposkytují podle jiného právního předpisu. Důvod - nerovné postavení obce jako účastníka dražby. Zákon je doplněn o ochranu usnesení, jímž zastupitelstvo nebo rada obce rozhodly o nabytí věci v dražbě tím, že toto usnesení je až do ukončení dražby vyloučeno z nahlížení podle zákona o obcích a nelze ani poskytnout informaci podle zákona č. 106/1999 Sb.

§ 85 Zastupitelstvu obce je dále vyhrazeno rozhodování o těchto právních jednáních: a) nabytí a převod hmotných nemovitých věcí včetně vydání nemovitostí podle zvláštních zákonů s výjimkou inženýrských sítí a pozemních komunikací, převod bytů a nebytových prostorů z majetku obce, m) nabytí a převod práva stavby a smluvní zřízení práva stavby k pozemku ve vlastnictví obce, n) zpeněžení hmotné nemovité věci ve vlastnictví obce nebo práva stavby ve veřejné dražbě a nabytí hmotné nemovité věci nebo práva stavby obcí v dražbě, ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku nebo jiným obdobným způsobem; tuto pravomoc může zastupitelstvo obce zcela nebo zčásti svěřit radě obce nebo starostovi.

§ 102 odst. 2 Radě obce je vyhrazeno k) ukládat pokuty ve věcech samostatné působnosti obce (§ 58); tuto působnost může rada obce svěřit obecnímu úřadu nebo starostovi zcela nebo zčásti, m) rozhodovat o uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce; tuto působnost může rada obce svěřit příslušnému odboru obecního úřadu nebo příspěvkové organizaci obce zcela nebo zčásti.

tzv. nevyhrazená pravomoc Rady § 102 odst. 3 tzv. nevyhrazená pravomoc Rady (3) Rada obce zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu obce nebo pokud si je zastupitelstvo obce nevyhradilo; rada obce může tyto pravomoci zcela nebo zčásti svěřit starostovi nebo obecnímu úřadu; rada obce může svěřit obecní policii zcela nebo zčásti rozhodování o právních jednáních souvisejících s činností obecní policie. Rada obce nemůže svěřit starostovi ani obecnímu úřadu rozhodování v záležitostech podle odstavce 2 s výjimkou záležitostí uvedených v odstavci 2 písm. k) a m).

Záměr - jen u hmotných nemovitých věcí (včetně inženýrských sítí a pozemních komunikací) a právu stavby (obousměrně), u služebností (břemen) není záměr třeba, Rada obce - nájmy, pachty a výpůjčky se převádí z vyhrazené do nevyhrazené pravomoci (může si je vyhradit ZM), příslušnost rady tedy bude zachována, umožní však zastupitelstvu obce, aby na sebe vztáhlo rozhodování v případech závažnějších nájmů atd. Dále je doplněno oprávnění Rady obce svěřit rozhodování o nevyhrazených pravomocech starostovi nebo obecnímu úřadu. Současně se dává možnost svěřit rozhodování též obecní policii (např. veřejnoprávní smlouvy o výkonu MP na území jiné obce). Zastupitelstvo obce – rozhoduje o hmotných nemovitých věcech (s výjimkou inženýrských sítí a pozemních komunikací) a právu stavby; dražby může svěřit Radě a starostovi.