Základní škola a mateřská škola Bukovec Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_22_JÍDLO A JEHO PŘÍPRAVA Autor: Mgr. Libuše Stonawská Předmět: Anglický jazyk Třída: 5. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy 11.5.2012 Jazyk: český Název a anotace: Základy zdravé výživy – jídlo a jeho příprava Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Porozumění soudobému způsobu života, jeho přednostem a problémům Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu Microsoft Office, Žáčkova encyklopedie. Praha: Albatros, 2002, ELLIOTTOVÁ, Jane; KING, Colin. Dětská obrazová encyklopedie. Praha: Svojtka, 1999, ISBN 80-7237-250-5. ,
JÍDLO A JEHO PŘÍPRAVA
Všechno, co sníme s vypijeme, působí na naše tělo. Potrava je životně důležitá, protože nám dává potřebnou energii. Bez potravy bychom nevyrostli. Kdo chce být zdráv musí jíst pestrou stravu. Bez jídla mohou lidé vydržet několik týdnů, bez vody by však zemřeli již po několika dnech.
Bílkoviny, potřebné pro stavbu těla získáváme z masa, ryb, mléka, vajíček, obilovin a ořechů. Vitamíny a minerály jsou důležitými látkami, které naše tělo potřebuje.
tuky a sacharidy. Energii nám dodávají rostlinné a živočišné Jídlo má být zdravé, ale také chutné. Chuť mu dodává sůl, cukr nebo koření.
Téměř polovina lidí na světě nemá dostatek jídla. mnoho lidí trpí hladem, když jim sucha nebo záplavy zničí úrodu. Kdo se přejídá, může trpět nadváhou, obezitou.
Lidé jsou zvyklí stravovat se společně a zachovávat přitom pravidla slušného chování: popřát všem dobrou chuť nejíst rukama, ale příborem neprskat, nesrkat, neříhat a nemluvit s plnou pusou Ať jsme doma nebo na návštěvě, když nám chutná, měli bychom pochválit kuchaře nebo kuchařku.