Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ
Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec , Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída: 4. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Čeština Název a anotace: Materiál je určen k procvičování přímé řeči Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Řeč přímá a nepřímá Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu, text: HOŠNOVÁ, Eva, et al. Český jazyk 4. Praha : SPN, s. STYBLÍK, Vlastimil, et al. Cvičení z pravopisu pro malé školáky. Praha : SPN, s.

2 Řeč přímá a nepřímá Přímá řeč uvádí doslova, co řekl mluvčí. Na začátku a na konci je ohraničena uvozovkami. Přímou řeč můžeme převádět do řeči nepřímé. Věta uvozovací uvádí, kdo řeč pronesl.

3 1.) úkol: Doplň chybějící uvozovky.
Už byl večer a bylo pozdě. Křemílek s Vochomůrkou leželi v posteli. Dobrou noc povídá Křemílek. Kdepak povzdychl si Vochomůrka. Jak zavřu oči, dostanu chuť na povidla z borůvek. Tak si je zítra uvaříme zívl Křemílek a usnul. Tak si je uvaříme zívl Vochomůrka a usnul taky. (Podle V.Čtvrtka)

4 2.) úkol: Převeď řeč nepřímou na řeč přímou
Jirka se mě zeptal, jestli půjdu na hřiště nebo zůstanu doma. Paní učitelka dětem přikázala, aby udělaly ve třídě pořádek. Maminka se zeptala dětí, zda mají nějaký domácí úkol. Dědeček s babičkou se zajímali, kdy je zase navštívíme.


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ"

Podobné prezentace


Reklamy Google