Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_19 _PŘEDLOŽKY A PŘEDPONY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_19 _PŘEDLOŽKY A PŘEDPONY"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_19 _PŘEDLOŽKY A PŘEDPONY
Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída: 4. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Čeština Název a anotace: Materiál je určen k procvičování předložek a předpon od, nad, pod, před, bez, roz Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Předložky a předpony Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu, text : STYBLÍK, Vlastimil, et al. Cvičení z pravopisu pro malé školáky. Praha : SPN, s.

2 Předložky od, nad, pod, před, bez, roz Předpony od-, nad-, pod-, před-, bez-, roz-
Předložky jsou samostatná slova a píší se zvlášť. np. od lesa, před domem, bez tebe,… Předpona je část slova a píše se se slovem dohromady. np. odlepit, podšívka, nadporučík

3 1.) úkol: Rozhodni, kdy jde o předložku a kdy se jedná o předponu.
(od)chod - (nad)střechou – (pod)kamenem – (před)síň – (před)školou- (od)krojit – (nad)bytek – (pod)chod – (bez)naděje -

4 2. ) úkol: Doplň chybějící písmena
2.) úkol: Doplň chybějící písmena. Rozhodni, zda jde o předložku nebo o předponu. Jitka ráda nosí po_ kolenky. Strýček bydlí v po_ kroví. Pavel byl na_ průměrný žák. Dítě be_ ustání plakalo. Otec hříbky ro_ krájel. Cestující byl be_ zavazadel. V pohádkách vystupují na_ přirozené bytosti. Na_ městem letěl vrtulník.

5 3.) úkol: Doplň chybějící písmena. Podtrhni základní skladební dvojici.
Vojáci o_pálili dvě staré miny. O_padová roura se nám zanesla. Povodeň na_ropila velké škody. Na_ námi přeletělo na_zvukové letadlo. Program schválila na_poloviční většina. Provinilec dostal pře_volání na obecní úřad. V zahradě ro_kvetla červená růže.


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_19 _PŘEDLOŽKY A PŘEDPONY"

Podobné prezentace


Reklamy Google