Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Autor: Regina Byrtusová Předmět: Vlastivěda Třída: 4. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Český jazyk Název a anotace: Vláda Přemyslovců, procvičování Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Srovnává a hodnotí na vybraných ukázkách způsob života a práce předků na našem území …. Využité materiály: Obrázky byly použity z klipartu Microsoft Office.

2 VLÁDA PŘEMYSLOVCŮ

3 VÝZNAMNÍ PŘEMYSLOVCI:
VÁCLAV – laskavý, moudrý, vzdělaný, statečný, zajistil své zemi mír, lid ho miloval, prohlášen za svatého a patrona České země BOLESLAV I. – mladší bratr Václava, toužil se zmocnit vlády, dal zavraždit svého bratra, za jeho vlády byly dlouholeté války OLDŘICH – za jeho vlády byla k Čechám natrvalo připojena Morava, unesl dívku Boženu, jejich syn Břetislav se později stal knížetem BŘETISLAV I. – stanovil, aby se pražským knížetem stal vždy nejstarší příslušník přemyslovského rodu, unesl dívku Jitku PŘEMYSL OTAKAR I. - dosáhl uznání dědičného královského titulu PŘEMYSL OTAKAR II. – bohatá země, velké vojsko – král železný a zlatý, padl v bitvě na Moravském poli, měl syna Václava II. prostuduj VÁCLAV II. – vzkvétala města, rozvíjela se řemesla a obchod, dal razit pražské groše, stal se i polským králem, měl syna Václava III. VÁCLAV III. – byl českým, polským i uherským králem, zavražděn v Olomouci, neměl následníka, poslední Přemyslovec

4 STAVEBNÍ SLOHY V PŘEMYSLOVSKÉ DOBĚ
ROMÁNSKÝ SLOH GOTICKÝ SLOH středověk 11. až 13. století silné zdi z pravidelných kamenných kvádrů mohutné sloupy malá okna s okrouhlým obloukem, malé dveře Rotunda – kulatý kostelík Bazilika – kostel obdélníkového tvaru středověk 12. až 14. století vysoké, štíhlé stavby okna ve tvaru lomeného oblouku chrámové pilíře stropy se zdobenou klenbou ukázky: NAŠE VLAST – MŮJ DOMOV (Čítanka k vlastivědě pro 4. a 5. roč. ZŠ)


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová"

Podobné prezentace


Reklamy Google