Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Autor: Regina Byrtusová Předmět: Vlastivěda Třída: 5. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Český jazyk Název a anotace: Návrat k demokracii, procvičování Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Rozeznává současné a minulé a orientuje se v hlavních reáliích minulosti …. Využité materiály: Obrázky byly použity z klipartu Microsoft Office .

2 NÁVRAT K DEMOKRACII

3 SAMETOVÁ REVOLUCE 17. listopad 1989
Co se stalo ? Důsledek vzpomínkové shromáždění studentů v Praze ( Němci zavřeli české vysoké školy ) pokojný průvod Prahou studenti napadeni policií mnoho z nich bylo zraněno protesty proti brutálnímu zásahu vyhlášena stávka studentů a herců vzniká Občanské fórum (OF) - - žádá odstoupení komunistické vlády Komunistická moc se zhroutila byla vytvořena nová vláda prezident – Václav Havel SAMETOVÁ REVOLUCE 17. listopad 1989 Zásadní změny Další vývoj vrátila se svoboda a demokracie lidé mohli začít volně podnikat dostali zpět své majetky mohli opět volně cestovat vznikaly soukromé i církevní školy Československo se stalo nezávislou republikou sovětská vojska musela opustit Československo vznik ČR 1999 ČR členem NATO 2004 profesionální armáda vstup do EU

4 STÁTNÍ SVÁTKY V ČR 1. ledna 1. května 8. května 5. července
28. září 28. října 17. listopadu Den vítězství ( 1945 ) Upálení Jana Husa ( 1415 ) Den vzniku samostatné ČSR ( 1918 ) Den české státnosti Den boje za svobodu a demokracii ( 1939, 1989 ) Den vzniku samostatné ČR ( 1993 ) Svátek práce den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje ( 863 ) Pokuste se společně vysvětlit jednotlivé státní svátky. Spoj dvojice, které patří k sobě.


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová"

Podobné prezentace


Reklamy Google