should x be supposed to should x be supposed to

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Modální slovesa a jejich opisné tvary
Modální- způsobová slovesa
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
Second Conditional – tvar a použití
Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
Third Conditional – tvar a použití
JAK SE ASI CÍTÍ… Děti určují, jak se při vyslovení věty holčička cítí. S tím je spojeno, jak se tváří. Na posledním snímku nalezneme „plácačky, které si.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Dopravní situace 2 kruhový objezd ulic Palackého a Brandlova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné.
Dopravní situace 1 křižovatka Komenského - Nádražní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
Dopravní situace 6 křižovatka Palackého - Náměstí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
I wish, If only Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 33 Číslo.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Past Continuous – tvar a použití
Sloveso TO BE V přítomném, minulém i budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Anotace – Zápor Anotace - Pracovní list k procvičení způsobu tvoření záporných vět, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina.
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Předpřítomný čas – stručně a jasně…
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Stažené formy v angličtině
Podmínková souvětí v angličtině
First Conditional – tvar a použití
should x be supposed to should x be supposed to
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Práva a povinnosti osob
Jak je to s časy v angličtině...
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Otázka a zápor v angličtině
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
křižovatka Strážovská
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Grafy pro malé školáky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Magdalena Málková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Muset v angličtině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Půjdem spolu do Betléma…
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Italská gramatika IX – vyjádření minulosti
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Ahoj. Jmenuji se Kroužek a musím se dostat do mého domečku
Transkript prezentace:

should x be supposed to should x be supposed to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

I am supposed to call her. should x be supposed to Vážení milovníci angličtiny, dnes se podíváme na to, jak je to s použitím slovesa should a vazby be supposed to. Jestlipak byste dovedli říci, jaký je rozdíl mezi následujícími větami: I should call her. I am supposed to call her.

should x be supposed to Ale jistě – v prvním případě jsme sdělili: Měl bych jí zavolat. Překlad druhé věty by zněl: Mám jí zavolat. Rozdíl je naprosto jasný, a my si tedy můžeme v klidu vyčistit zuby a jít spát… ale ne tak zbrkle, prosím. Co když budeme hovořit o minulosti?

should x be supposed to A teď se ukažte! Vysvětlete rozdíl mezi větami: I should have called her. a I was supposed to call her.

should x be supposed to Víte? Nevíte? Pojďme si to projít spolu. Překlad obou vět bude znít asi následovně: Měl jsem ji zavolat. To ano, to ano, nicméně pokaždé je míněno trochu něco jiného.

should x be supposed to I should have called her. znamená, že si sypete popel na hlavu a říkáte, že jste hloupí, protože jste jí nezavolali. Představte si, že jste hrozně ospalí, neboť jste včera šli spát příliš pozdě. Povzdechnete si: I shouldn't have gone to bed so late. (Neměl jsem jít spát tak pozdě.)

should x be supposed to V případě I was supposed to call her. hlavně sdělujete, že jste byli domluveni, že jí zavoláte. A buď jste to udělali, nebo ne, každopádně jste na tom byli domluveni. Když použiji vazbu be supposed to, je v tom nějaká domluva či povinnost.

should x be supposed to Vezměme si situaci, kdy např. maminka něco důležitého stahuje do počítače, a musí si odskočit. Řekne tedy dětem, aby na počítač nesahaly, protože by mohly stahování přerušit. Děti neuposlechnou a maminka může začít znovu. Zlobí se na ně a říká jim: Vy neumíte česky? Neměli jste na to sahat! neboli Can't you speak Czech? You weren't supposed to touch it!

should x be supposed to Pokud tedy mluvím o minulosti a použiji should + infinitiv minulý (have + 3. tvar slovesa), vyčítám sobě či někomu druhému, že jsem já či ten druhý něco měl či neměl udělat, ale já to neudělal anebo naopak udělal – dopadlo to prostě naopak, než mělo (pozdě bycha honiti). Pokud použiji vazbu be supposed to, může to být sice také výčitka (ale nemusí), každopádně říkám hlavně, že to bylo domluvené.

should x be supposed to Nyní buďte té dobroty a zkuste přeložit následující věty (v závorce je vždycky kontext – ten nepřekládejte): 1) (kamarád mi vyčítá, že jsem mu nezavolal, ale nebylo to domluvené) Měl jsi mi zavolat! 2) Kolik je hodin? Měl jsem ve tři vyzvednout bráchu. 3) (zákaznice v kadeřnici zděšeně zírá do zrcadla na nový účes) Neměla jsem sem chodit! 4) (chystáte oslavu a je domluveno, že každý něco přinese) Kdo měl přinést těsto na pizzu?

Mějte se fajn a zase někdy! should x be supposed to Tak co, zvládli jste to? Určitě ano, ale pro kontrolu: 1) You should have called me! 2) What's the time? I was supposed to pick my brother up. 3) I shouldn't have come here! 4) Who was supposed to bring the pizza dough? Mějte se fajn a zase někdy!