Příprava drůbeže pečením Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Příprava drůbeže pečením Anotace: Prezentace popisuje technologické postupy jednotlivých pokrmů z drůbeže upravené pečením a uvádí druhy nádivek a náplní. Prezentace slouží k výkladu nového učiva Klíčová slova: kuře, kachna, husa, nádivka, náplň Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_19
Pečení drůbeže
Obrázek č. 1 Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Pečení drůbeže Pečeme všechny druhy drůbeže kromě slepice Obrázek č. 4
Pečení drůbeže Pečené kuře - očištěné, zdrezírované kuře osolíme, dáme do pekáče - podlijeme vodou, dáme část másla, vkládáme do horké trouby - během pečení podléváme horkou vodou a přeléváme šťávou - kuře obrátíme a dopečeme - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem
Pečení drůbeže Pečená kachna (husa) - zdrezírovanou kachnu (husu) osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče - podlijeme vodou a pečeme při nižší teplotě a déle, než kuře - během pečení odebíráme tuk, aby se zbytečně nepřepaloval - (tučnější části – stehna, prsíčka, mírně napícháváme, aby se sádlo dobře vypeklo) - šťávu zředíme vodou,, dosolíme, přecedíme
Pečení drůbeže Kuře na způsob bažanta - zdrezírované kuře, prošpikujeme - pečeme na cibulo-slaninovém základě s novým kořením a celým pepřem - šťávu nezahušťujeme a necedíme - zjemníme máslem
Pečení drůbeže Maminčino kuře - kuře pečeme s máslem a slaninou - uvařené široké nudle smícháme s orestovanými vepřovými játry na cibulce a žampiony - pečené kuře naporcujeme a jednotlivé porce klademe na těstoviny - zapečeme
Pečení drůbeže Kuře pečené s nádivkou - zdrezírované kuře plníme žemlovou nádivkou (pod kůži nebo do dutiny břišní) - pečeme jako pečené kuře - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem
Pečení drůbeže Kachna (husa) v šouletu - husu nebo kachnu upečeme - uvaříme kroupy a hrách, přidáme na sádle z kachny usmaženou cibulku, sůl, pepř, česnek, majoránku - polovinu šouletu dáme do pekáče, na něj klademe porce kachny, přikryjeme zbylým šouletem - zapečeme
Pečení drůbeže Krocan s kaštanovou nádivkou - jako nadívané kuře, ale do žemlové nádivky přidáme strouhané jedlé kaštany - nádivku můžeme upéct i zvlášť na pekáči a k jednotlivým porcím část nádivky přidávat
Nádivky a náplně - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky Žemlová – základní - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky - pokropíme mlékem - máslo vyšleháme se žloutky, osolíme - přidáme petrželovou nať nebo pažitku, muškátový květ, žemli a sníh z bílků
Nádivky Kaštanová – žemlová + uvařené strouhané jedlé kaštany Mandlová – žemlová + sekané mandle Ořechová – žemlová + nasekané ořechy Rozinková – žemlová + rozinky Pistáciová – žemlová + pistácie
Náplně Pražská - šunka, hrášek a vejce (míchaná vejce) Karlovarská – šunka, rajče, vejce (míchaná vejce) Holštýnská - šunka, rajče, okurky, vejce (míchaná vejce)
Obrázek č. 5
Obrázek č. 6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, 2009. 564 s. ISBN 978-80-904093-0-9. Obrázky: č. 1- 6 [online].[cit.2013-03-15] dostupné na www.office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.