Aktuální judikatura k územnímu plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Nástroje územního plánování
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Právo pro podnikatele II
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
1 Porada na KrÚ JMK Územní plány dle nového stavebního zákona Ing. Stanislav Lunga Tel
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Umisťování staveb.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Územní plánování Michal Matouš
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
územního plánování na obcích v roce 2007
Stavební pozemky (teze)
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Aktuální judikatura k územnímu plánování 25.4.2017 Aktuální judikatura k územnímu plánování V Brně, dne 25. 4. 2017 Mgr. Ing. Ján Bahýľ, advokát

Aktuální judikatura – odůvodnění řešení, rozhodnutí o námitkách (veřejné prostranství) Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 20.12.2016, č.j. 8 As 48/2016-42 Požadavky na detailnost odůvodnění rozhodnutí o námitkách jsou dány určitostí samotných námitek. Jestliže obec v procesu pořizování ÚP pracuje s variantním řešením vymezení funkční plochy, které odpovídá tomu, co je namítáno vlastníkem, a v úvahu přichází nejméně dva způsoby uspořádání území, je na obci aby pečlivě tyto varianty zvážila a volbu přijatého řešení oproti jiným náležitě odůvodnila. Do rozhodnutí o námitkách nekopírovat odůvodnění ÚP, bez dalšího vysvětlení, proč nepostačuje mírnější omezení vlastníka. Věcné a konkrétní důvody, pro které se námitkám nevyhovuje nelze nahrazovat argumentací teprve v soudním řízení. 25.04.2017

Aktuální judikatura – vymezení veř. prostranství Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 20.12.2016, č.j. 5 As 94/2015-79 Odůvodnění nedostatečnosti stávající komunikace a minimální šířky komunikace plánované - je zcela na místě odkaz na § 22 odst. 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., přitom je nutné přihlédnout k plánovanému účelu vymezení ploch. V územním plánu nenavrhovat řešení, která zakládají obtížně řešitelné problémy pro navazující správní řízení a postupy. Nelze vymezit veřejné prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemky určené pro zástavbu rodinnými domy, v menším rozsahu, než bude následně požadováno při umísťování těchto staveb. V územním plánu však není možné vymezit šíři dopravního koridoru s přesností, která je vyhrazena pro navazující řízení. 25.04.2017

Aktuální judikatura – aplikace § 43 odst. 1 StZ Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 31.8.2016, č.j. 4 As 88/2016-35 Při aplikaci § 43 odst. 1 věty druhé stavebního zákona z roku 2006, který umožňuje obcím řešit se souhlasem krajského úřadu v územním plánu záležitosti nadmístního významu neupravené v zásadách územního rozvoje, není důvodu činit rozdílu mezi záležitostmi nadmístního významu, jež nemají zároveň republikový význam, a záležitostmi republikového významu vymezenými v politice územního rozvoje. 25.04.2017

Aktuální judikatura - proporcionalita Krajský soud v Praze, rozsudek ze dne 14.3.2016, č.j. 50 A 6/2015-155 V rámci hodnocení proporcionality je přitom třeba posoudit a v souladu s realitou v pěti postupných krocích vyhodnotit, 1) zda napadené opatření obecné povahy vůbec umožňuje dosáhnout sledovaný cíl, 2) zda opatření obecné povahy a sledovaný cíl spolu logicky souvisí a 3) zda cíle nelze lépe dosáhnout jiným prostředkem, jakož i 4) zda opatření obecné povahy omezuje své adresáty co nejméně; a konečně 5) zda je následek napadeného opatření obecné povahy úměrný sledovanému cíli. Rozhodnutí o námitkách musí obsahovat úvahy o tom, zda přijaté řešení popsaného problému je v souladu se zásadou subsidiarity a minimalizace zásahů do práv jednotlivců, tj. zda z hlediska shora vytčeného algoritmu otázek obstojí právě v přijaté podobě. 25.04.2017

Aktuální judikatura – přezkum ÚPD Nejvyšší správní soud, usnesení rozšíř. senátu ze dne 13.09.2016, čj. 5 As 194/2014 - 36 Soudní řád správní rozlišuje dva typy návrhu na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho části. Prvním typem návrhu je návrh na soudní přezkum opatření obecné povahy, který může podat každý, kdo tvrdí, že byl na svých právech opatřením obecné povahy zkrácen, a to ve lhůtě stanovené v § 101b odst. 1 s. ř. s. Druhým typem je návrh na incidenční přezkum opatření obecné povahy dle § 101a odst. 1 věty druhé s. ř. s., který je oprávněn podat jen ten, kdo je současně oprávněn podat ve správním soudnictví žalobu nebo jiný návrh ve věci, ve které bylo opatření obecné povahy užito; tento návrh je třeba podat společně se žalobou proti rozhodnutí, nečinnosti nebo zásahu, tj. ve lhůtě pro společně podávanou žalobu, a to bez ohledu na lhůtu uvedenou v § 101b odst. 1 s. ř. s. 25.04.2017

Aktuální judikatura – přezkum ÚPD Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 27.07.2016, čj. 5 As 85/2015 - 36 Správní akt, kterým se v přezkumném řízení provedeném dle § 174 odst. 2 správního řádu ruší územní plán obce, je třeba pokládat za opatření obecné povahy. Obec, jejíž územní plán byl zrušen, není účastníkem přezkumného řízení a nemá právo podat proti výsledku přezkumu odvolání. Za přiměřeného použití § 172 odst. 5 správního řádu však má postavení dotčené osoby s právem podat v přezkumném řízení proti návrhu výsledného aktu námitky. Proti zrušení územního plánu v přezkumném řízení se mohou obec nebo jiné dotčené osoby bránit u soudu návrhem dle § 101a s. ř. s. 25.04.2017

Aktuální judikatura – zástupce veřejnosti Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 24.5.2016, č.j. 4 As 217/2015-197 Zástupce veřejnosti podle § 23 stavebního zákona je oprávněn podat návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho části podle § 101a soudního řádu správního. 25.04.2017

Aktuální judikatura – SEA Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 20.12.2016, č.j. 5 As 94/2015-79 Příloha č. 8 zákona o posuzování vlivů neodpovídá rámcovému vymezení územního plánu v návrhu jeho zadání. Aplikace kritérií uvedených v této příloze by tedy měla odrážet skutečnost, že krajský úřad se v této fázi nevyjadřuje k návrhu územního plánu, nýbrž pouze k návrhu jeho zadání, tedy k „návrhu osnovy této koncepce“. V případě posuzování dle § 10i tohoto zákona lze proto dovodit, že kritéria, která Krajský úřad Jihomoravského kraje ve svém stanovisku nezmínil, nepovažoval za relevantní vzhledem k posuzovanému rámci. 25.04.2017

Aktuální judikatura – koridor úses Nejvyšší správní soud, rozsudek ze dne 21.12.2016, č.j. 3 As 250/2015-68 Nejvyšší správní soud zkoumal odůvodnění vymezení územní rezervy pro nadregionální biokoridor. Pokud šířka navrženého koridoru v územním plánu odpovídá šířce koridorů v územních plánech sousedících obcích (širší vztahy), jedná se o akceptovatelné vymezení. 25.04.2017

Aktuální judikatura – řešení rozporů Městský soud v Praze, rozsudek ze dne 31.8.2016, č.j. 8 A 30/2015-52-56 Uzavření dohody o řešení rozporu by bylo nezákonné v případě, že by šlo o řešení rozporu s územním samosprávným celkem, neboť by tím bylo zasahováno do samostatné působnosti územního samosprávného celku. Takovou dohodou by byla nahrazována jeho vůle. V daném případě však dohodovací řízení neiniciovala obec, ale obecní úřad jako pořizovatel územního plánu. Pokud dochází k omezení územně samosprávného celku v jeho právu na samosprávu, jedná se o omezení aprobované stavebním zákonem, které sleduje veřejný zájem. Pozn. o kasační stížnosti doposud nerozhodnuto. 25.04.2017

Aktuální judikatura – zrušení rozhodnutí o nám. Krajský soud v Ústí nad Labem, rozsudek ze dne 4.5.2016, č.j. 40 A 2/2016-50 S ohledem na vypořádání jednotlivých námitek navrhovatele uplatněných v řízení před soudem a s přihlédnutím k tomu, čeho chtěl navrhovatel podaným návrhem na zrušení opatření obecné povahy dosáhnout při zohlednění ustanovení § 54 odst. 4 stavebního zákona, soud tímto rozhodnutím zrušil v části J. napadeného územního plánu označené jako „Rozhodnutí o námitkách a jejich odůvodnění“ bod 2) rozhodnutí o námitkách pana F. H. a v části K. napadeného územního plánu označené jako „Vyhodnocení připomínek“ bod 2 vyhodnocení připomínek pana F. H. Pozn. o kasační stížnosti doposud nerozhodnuto. 25.04.2017

Aktuální judikatura – zrušení části ÚPD na základě nezákonnosti rozhodnutí o námitkách Krajský soud v Ostravě, rozsudek ze dne 31.1.2017, č.j. 79 A 3/2016-49 Nezařazení pozemků do zastavitelných ploch – soud shledal, že s ohledem na námitkové tvrzení vlastníka bylo nezbytné, aby se obec konkrétně vypořádala s namítaným rozdílným přístupem ve vztahu k sousedním plochám, u nichž by dle navrhovatelova názoru připadal v úvahu shodný režim. Pozn. o kasační stížnosti doposud nerozhodnuto. 25.04.2017

Děkuji za pozornost případné dotazy směřujte Ján Bahýľ +420 774 314 484 bahyl@bpak.cz 25.04.2017