Provozovny společného stravování Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Provozovny společného stravování Anotace: Prezentace charakterizuje provozovny společného stravování, uvádí jejich dělení a označení. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: provozovna společného stravování, veřejná a neveřejná provozovna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_01
Provozovny stravovacích služeb provozovnou se rozumí prostor, v němž je uskutečňována podnikatelská činnost za provozovnu se považuje i stánek, pojízdná prodejna,…
Provozovny společného stravování se zabývají hromadnou výrobou a prodejem pokrmů a nápojů pro spotřebitele v souvislosti s tím mohou poskytovat i další doplňkové služby
Provozovny společného stravování dělíme: Podle okruhu spotřebitelů, kterým slouží na: - veřejné - poskytování služeb spojené s výrobou a konzumací pokrmů a nápojů široké veřejnosti (kavárny, restaurace, bufety,)
neveřejné (účelové formy stravování) - zabezpečuje stravování zavřených skupin spotřebitelů (stravování závodní, školní, ústavní, zbrojených sil a sborů, ve zdravotnických zařízeních,…)
Každá provozovna musí být trvale zvenčí viditelně označena: obchodním jménem podnikatele identifikačním číslem jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost provozovny (odpovědný vedoucí) prodejní dobou
provozovatel je povinen viditelně označit, zda jde o: a) nekuřácké zařízení musí být označeno grafickou značkou „Kouření zakázáno” Obrázek č. 1
musí být označeno grafickou značkou „Kouření povoleno“ b) kuřácké zařízení musí být označeno grafickou značkou „Kouření povoleno“ Obrázek č. 2
c) zařízení s vyhrazenými prostory musí být označeno grafickou značkou „Stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky“ Obrázek č. 3
prostory, v nichž je kouření zakázáno, musí být a zároveň prostory, v nichž je kouření zakázáno, musí být označeny grafickou značkou „Kouření zakázáno“ Obrázek č. 4 a prostory, v nichž je kouření povoleno, musí být „Kouření povoleno” Obrázek č. 5
Obrázek č. 6 Obrázek č. 7
Obrázek č. 9 Obrázek č.8
Obrázek č. 10
Obrázek č. 11
Obrázek č. 12
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Internetové zdroje: Zákon 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů [online].[cit.2012-09-02] dostupné na www: <http://www.khsova.cz/01_legislativa/files/379_2005.pdf> Obrázky: č. 1- 5 Zákon 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů [online].[cit.2012-09-02] dostupné na www: < http://www.khsova.cz/01_legislativa/files/379_2005.pdf> č. 6 – 10 [online].[cit.2012-09-02] dostupné na www.office.microsoft.com č. 11-12 archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.