jen pro vnitřní potřebu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Advertisements

Potraviny pro léto a zimu ZDRAVÍ, BEZPEČÍ. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Instruktor lyžování Metodická komise ÚZL SL ČR © 2008 jen pro vnitřní potřebu.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Poznej, který geometrický tvar chybí na obrázku POZNÁVACÍ SCHOPNOSTI - VNÍMÁNÍ.
Výroba adventního věnce SEBEOBSLUHA. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Cirkusová zvířátka - hláska na začátku slova
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
KOMÍNY, KOMINÍK A DALŠÍ PROFESE
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Proměny vody Alena Maurová.
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
SLABIKUJEME S TICHÁČKEM.
Velikost nářadí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Zvuky hudebních nástrojů
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
jen pro vnitřní potřebu
Co se ztratilo a co to způsobí ?
NÁŘADÍ.
JEDNO SLOVO PRO VÍC VĚCÍ
Jsem děvče - čím budu? Povolání.
Poměr v základním tvaru.
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Logopedie P - L JAZYK A ŘEČ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Jak nám roste krokus vnímání.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
MAŠINKY - bludiště Prostorová orientace.
Vnímání, poznávací schopnosti
Má země Česká republika.
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Jak správně zacházet s knihou
Základní obeznámení s programem
Stíny ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
LET MOUCHY vnímání, pozornost.
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Malujeme vodovkami vnímání.
Orientujeme se v prostoru
Co si vezmu na….
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
GEOMETRICKÉ TVARY PoZNÁVEJ.
Poměr v základním tvaru.
JAZYK, ŘEČ, ZPĚV A VNÍMÁNÍ
Když jsem já sloužil… Jazyk a řeč.
Vztah k životnímu prostředí
Život bez střeva , Praha.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Hudební nástroje vnímání.
Výroba velikonočního košíčku
Diagnostika dítěte předškolního věku
SYNONYMA Jazyk a řeč.
Transkript prezentace:

jen pro vnitřní potřebu © 2007 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR

v zákonném rámci, který vymezuje MŠMT ČR. Po více než deseti letech existence carvingu jsme se nedokázali shodnout v názoru na tuto techniku a neuměli jsme ani prvky této moderní techniky pojmenovat, definovat a správně logicky zařadit v zákonném rámci, který vymezuje MŠMT ČR. V metodickém dopisu si klademe nemalý cíl – napravit tento současný neutěšený stav v naší činnosti a všem lyžařským pedagogům i nadšencům pro příští sezóny nabídnout metodický materiál, který ujasní co jak učit, jakou používat terminologii, a to v souladu s pokynem MŠMT ČR který v lyžařském svazu respektujeme i přes některé dílčí připomínky (následně uvedené v textu). Na www nyní předkládáme celé znění tohoto dopisu.

* pojem základní oblouk * absence přívratných oblouků MŠMT ČR (odbor sportu a tělovýchovy) 2004: „Zásady činnosti akreditovaných zařízení v oblasti lyžování“. Obecně platná výuka podle České školy lyžování: Problémy modelu: * pojem základní oblouk * absence přívratných oblouků * nezvládnutelný rozsah * mnoho „cest“ výuky

„Dá se tedy říci, že vedle tradičních technik...se objevily Toto schéma má terminologické, obsahové i praktické nedostatky, na druhou stranu však odráží současnou realitu a prezentuje prakticky vše, co je možné v oblasti techniky lyžování, nejen na českých svazích, vidět. Sjezdové lyžování udělalo velmi výrazný posun, změnila se konstrukce lyží, což následně ovlivnilo techniku jízdy většiny lyžařské populace. A tak dnes vedle sebe existují na straně jedné čistě řezané oblouky, které ve svých extrémních podobách tvoří adrenalinovou "bombu", na straně druhé klasické snožné oblouky, které si zachovávají trvalou popularitu... A dále je to řada různých oblouků ”pro běžný život”, které se nacházejí někde mezi těmito dvěma krajními polohami. Sem patří kročné oblouky, které se vyznačují rovněž snahou o eliminaci smyku, nicméně určitý podíl smyku je tolerován, nebo paralelní oblouky prezentované APULem, kde je částečný smyk naopak cíleně používán a oblouky, ve kterých se řezané a smykové provedení užívá v některých jejich fázích (smykové zahájení-řezané ukončení apod.) „Dá se tedy říci, že vedle tradičních technik...se objevily techniky nové, eventuálně došlo k jejich modifikacím a prolínání a tedy k výraznému rozšíření možností, jak lyžovat – stručně řečeno.“

Členění lyžařské techniky (kriteria) 1. Úroveň provádění techniky

2.2 Oblouky smýkané – oblouky, ve kterých se v určité 2. Způsob vedení lyží v oblouku 2.1 2. 2 2.1 Oblouky řezané – oblouky, ve kterých lyže vedeme po hranách s cílem maximální eliminace jejich smýkání. 2.2 Oblouky smýkané – oblouky, ve kterých se v určité fázi lyže smýkají s cílem usnadnit zahájení oblouku nebo regulovat rychlost jízdy. Jsou to: - přívratné oblouky – oblouky zahajované z jednostranného nebo oboustranného přívratu. - snožné oblouky – oblouky prováděné ve všech fázích v paralelním postavení lyží. Viz struktura výuky

Převzato a upraveno z MEMENTO (2005) Oblouky řezané a smýkané Převzato a upraveno z MEMENTO (2005)

Struktura výuky sjíždění a zatáčení na lyžích

Struktura výuky běhu na lyžích

Specializovaná průprava - oblouky

GNAD, T. et al. Kapitoly z lyžování. Praha: UK Karolinum, 2000. KÁČER, F.a MATĚJŮ, J. Metodika výuky lyžování. APUL, 2002. KOMEŠTÍK, B., PŮŽA, B. a MOJŽÍŠ, J. Texty a obrázky lyžování. Hradec Králové: Gaudeamus , 2005. MARŠÍK, J. Carving. Praha: Grada, 2003. PŘÍBRAMSKÝ, M. Lyžování. Praha: Grada, 1999. PŘÍBRAMSKÝ, M. et al. Česká škola lyžování. Carving. Praha: UK FTVS, 2002. SOUKUP, J. Lyžování podle alpských lyžařských škol. Praha: Olympia, 1991. STROBL, K.a BEDŘICH, L. Učíme lyžovat. Olomouc: UP, 1999. STROBL, K.a ŠTANCL, P. Lyžování s úsměvem. ČSLŠ, 2002. ŠTUMBAUER, J. a VOBR, R. Moderní lyžování. Č.Budějovice: Kopp, 2005. TREML, J. Lyžování dětí. Praha: Grada, 2004.

AV zdroje: APUL. Metodika výuky lyžování. CD-ROM, 2005. DYGRÝN, J. a DRAHOŇOVSKÝ, R. et al. Carvingová průprava. CD-ROM, Liberec: TU, 2005. BOGDÁLEK, J., DUB, P. et al. Lyžování v obrazech. CD-ROM. Brno: VUT - CESA, 2005. LUKÁŠEK, M. a KOVÁŘŮ, Z. Carving. Návod k použití carvingových lyží. CD-ROM, 2004. LUKÁŠEK, M. a KOVÁŘŮ, Z. Carving Radical -rychle a jednoduše. CD-ROM. Ski-carving.com, 2007. MUSIL, D., NĚMEČEK, L. a REICHERT. J. Škola carvingu. CD-ROM, Opava: Slezská univerzita, 2003. PŘÍBRAMSKÝ, M. et al. Česká škola lyžování. CD-ROM. Praha: FTVS UK, 2002.

K o n e c