Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Ochrana přírody a krajiny
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Moderní škola
Pracovnělékařské služby
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ekologie a ochrana přírody
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
cestujeme s mapou v ruce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název projektu: Modernizace vzdělávání
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
LIDSKÉ RASY.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Přírodní podmínky na území Slovácka
Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009
Předpověď živelních pohrom
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Život bez střeva , Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý známý i dosud nepoznaný organismus může být potenciálním zdrojem potravy, léčiv…..). Protože každý organismus má právo na život. Protože příroda je krásná, zajímavá, chceme ji navštěvovat a obdivovat. Protože je to naše životní prostředí.

Jak chránit přírodu? Všichni svítíme a topíme, stravujeme se a oblékáme, cestujeme, nakupujeme a svými odpadky zatěžujeme skládky a spalovny. Všichni můžeme šetřit.

Co to je ochrana přírody „in situ“ a „ex situ“? t j. na místě, ochrana v přirozených podmínkách t j. mimo místo, umožňuje dočasně zachránit druh, ne však podmínky, ve kterých organismus může volně žít

Co to je ochrana přírody územní, druhová a ekosytémová? Ochrana zbytků původních stanovišť druhová Ochrana ohrožených druhů rostlin a živočichů ekosystémová Ochrana celé krajiny, tzn. stanovišť i jejich druhové rozmanitosti (současný trend)

Jaký je rozdíl mezi ochranou přírody národní a mezinárodní? Ochrana přírody, kterou zajišťuje zákon příslušného státu, v ČR zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny mezinárodní Ochrana přírody, kterou zajišťují mezinárodní organizace UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu EU Evropská unie IUCN Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů a další

Mezinárodní ochrana přírody Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972 Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (386) od roku 1970 tak, aby zahrnovala všechny biomy Soustava NATURA 2000, síť chráněných území v rámci členských zemí EU (tzv. evropsky významné lokality a ptačí oblasti) Tzv. červené seznamy IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů), seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972.

Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (386) od roku 1970 tak, aby zahrnovala všechny světové biomy Které znáte biomy?

Soustava NATURA 2000, síť chráněných území v rámci členských zemí EU Evropsky významné lokality (EVL) a Ptačí oblasti (PO)

Červené seznamy IUCN Seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů vydávané každé dva roky IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů) Podle stupně ohrožení se druhy zařazují do různých kategorií (vyhubený, vyhubený ve volné přírodě, kriticky ohrožený, ohrožený, zranitelný) Extinct Extinct in the Wild Critically endangered Endangered Vulnerable Seznam vyhubených druhů se označuje jako černý seznam. Které druhy živočichů jsou aktuálně zařazeny v jednotlivých kategoriích?

Vyhubení Vakovlk tasmanský žil v Austrálii, na Nové Guinei a v Tasmánii (v T. do 30.let 20.století)

Vyhubení ve volné přírodě Lev berberský je chován v pěti ZOO v ČR, ZOO Plzeň již odchovala 19 mláďat.

Kriticky ohrožení Gaviál indický čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti, v ČR je chovají ZOO Praha a Krokodýlí ZOO Protivín v jižních Čechách.

Ohrožení Kůň Převalského Ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století. Zásluhou ZOO Praha je od roku 1988 navracen zpět do rezervací střední Asie, kde dnes žije ve volné přírodě cca 450 kusů. V ZOO Praha se narodilo již 216 hříbat. V roce 2005 byl z kategorie Vyhubení ve volné přírodě přeřazen do kategorie Ohrožení.

Zranitelní Slon africký Žije v Africe na jih od Sahelu. Jeho stavy se snižují díky rostoucí lidské populaci (snižuje se rozloha volné krajiny, kde sloni mohou žít) a pytláctví. V ČR slony africké chovají ZOO Dvůr Králové a ZOO Zlín.