Kontrolní činnost ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
odboru zdravotnictví Krajského úřadu Karlovarského kraje versus
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Úřad práce České republiky
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Práva a povinnosti pacientů a poskytovatelů zdravotních služeb
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
31 Základní typy zdravotnických systémů
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Charakteristika primární péče
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Přehled nejdůležitějších novinek
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Subjekty správního řízení
Role krajů ve zdravotním systému ČR MUDr
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Obsah veřejných rozpočtů III
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Kontrolní činnost ve zdravotnictví 1

Kontrolní činnost ve zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví Krajský úřad Kraj Zdravotní pojišťovny Státní ústav pro kontrolu léčiv

Právní úprava § 11 – § 27 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) § 46 - § 52 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)

Oprávnění k poskytování zdravotních služeb Poskytovatel může poskytovat pouze zdravotní služby uvedené v oprávnění k poskytování zdravotních služeb. O udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb rozhoduje krajský úřad.

Poskytovatelé zdravotních služeb Státní zařízení Ministerstva zdravotnictví zařízení Ministerstva obrany Zařízení Ministerstva vnitra Nestátní smluvní krajská zařízení zařízení jiných právnických osob (církve, nadace) zařízení fyzických osob nesmluvní zařízení jiných právnických osob (než-li kraje)

Státní poskytovatelé ZS Zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví Forma Příspěvkové organizace Obchodní společnosti (omezeně) Druh Fakultní nemocnice Letecká záchranná služba Zdravotní ústavy Odborné léčebné ústavy Nemocnice Psychiatrické nemocnice

Nestátní poskytovatelé ZS Zřizovatel Kraj Obec Forma Příspěvkové organizace Obchodní společnosti Druh Nemocnice Zdravotnická záchranná služba Psychiatrické nemocnice

Osoba provozovatele zdravotních služeb Zdravotnické zařízení Obecné podmínky Osoba provozovatele zdravotních služeb Odborná způsobilost Členství v komoře Bezúhonnost Odborný zástupce pracovněprávní nebo obdobný vztah; maximálně pro dva poskytovatele Zdravotnické zařízení Provozní řád schválený orgánem ochrany veřejného zdraví Obor zdravotní péče Věcné a technické vybavení vyhláška č. 92/2012 Sb. Personální zabezpečení vyhláška č. 99/2012 Sb.

Vydání oprávnění k poskytování ZS Na vydání oprávnění k poskytování ZS při splnění obecných i speciálních podmínek je právní nárok správní řízení Oprávnění k poskytování ZS nelze převést na jinou osobu!

Poskytování ZS bez oprávnění Odborná první pomoc Zařízení sociálních služeb Převoz osoby ze zahraničí do ČR nebo naopak Poskytování zdravotních služeb osobami usazenými, hostujícími nebo se sídlem v jiném členském státě EU

Povinnosti poskytovatele ZS Uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění své odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb; podílet se na žádost kraje na zajištění LPS; informovat pacienta o ceně poskytovaných zdravotních služeb nehrazených nebo částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění; další povinnosti vymezené zejména zákonem č. 372/2011 Sb.

Nesmluvní poskytovatel ZS Poskytování zdravotních služeb za přímou úhradu Povinnost upozornit pacienta na podmínky poskytování zdravotních služeb (nehrazená péče) Smlouva o péči o zdraví (§ 2636 a násl. NOZ)

Výběrové řízení Zdravotní pojišťovna povinna zajistit poskytování hrazených zdravotních služeb svým pojištěncům (časovou i místní dostupnost)! Tuto povinnost plní prostřednictvím sítě smluvních poskytovatelů zdravotních služeb – smlouva o poskytování a úhradě zdravotních služeb! Před uzavřením smlouvy se musí konat výběrové řízené – zákonná podmínka!

Výběrové řízení – nekoná se Pro poskytovatele lékárenské péče Vězeňská služba Rozšíření sítě smluvního poskytovatele ZZS Centrum vysoce specializované péče Uzavírání nové smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb se stejným subjektem (nesmí docházet k rozšíření rozsahu poskytovaných hrazených služeb)

Ukončení činnosti Úmrtí poskytovatele – zajištění zdravotnické dokumentace a oznámení krajskému úřadu osobami blízkými (vlastníkem objektu) Ukončení činnosti – oznamovací povinnost poskytovatele Krajský úřad – zabezpečí zdravotnickou dokumentaci, oznámí její převzetí nebo předání jinému poskytovateli (na dobu, než si pacient zvolí jiného poskytovatele)

Odejmutí oprávnění k poskytování ZS Poskytování zdravotních služeb prostřednictvím osob nezpůsobilých k výkonu zdravotnického povolání Poskytovatel opakovaně požadoval od pacientů úhradu za zdravotní služby v rozporu se zákonem Zdravotní služby nejsou poskytovány po dobu delší než 1 rok

Kontrolní činnost SÚKL Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech Zákon č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích (od 1. 4. 2015) Zákon č. 372/2012 Sb., o zdravotních službách Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)

Kontrolní činnost Úřad pro ochranu osobních údajů Česká lékařská komora Veřejný ochránce práv