STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo prezentace:48 Autor prezentace: Vladimír Vencovský
Advertisements

Dřevěná okna – jejich funkce
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
stavebnictví Konstrukce Eurookno - základní profily,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Technologie výroby dýh
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Technologie výroby stavebních truhlářských výrobků
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Vyspravování vad Vyspravení vadných míst pomocí lamel (lodiček).
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_UPEVŇOVACÍ PRVKY_Z2
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zdvojená okna a eurookna. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kreslení oken
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Technická mechanika – Čepové tření
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
MATEMATIKA Mocniny s celým exponentem
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Rozdělení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken
Aranžérské pomůcky a nářadí
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Technické prostředky v požární ochraně
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST 6. Jednoduché sklenářské práce
Výroba listového těsta
PICTURES FOR DESCRIPTION
Technické prostředky v požární ochraně
ZPRACOVÁNÍ TEXTILNÍCH VLÁKEN na přízi
Výroba šumivých prášků
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Jednoduchá a dvojitá okna
Technické prostředky v požární ochraně
Úprava výrobků před pečením 2
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Technické prostředky v požární ochraně
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Technické prostředky v požární ochraně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
Technické prostředky v požární ochraně
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_DRUHY SÁDROKARTONU_Z2
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Transkript prezentace:

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_04

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. MATERIÁLY NA OKNA Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly materiály používané na výrobu dřevěných oken s jejich charakteristikou i požadavky kladenými na dřevo. Klíčová slova: Dřevo, fošna, hranol, ozuby, radiální a tangenciální lamela, sklo, dvojsklo, trojsklo, lepidlo, kování, spojovací prvek, sklenářský a těsnící materiál, profil, povrchová úprava. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

MATERIÁLY na výrobu oken DŘEVO Masivní fošny na zdvojená okna tloušťky h = 45 – 50 mm (SM, BO, MD, DB), lepené hranoly na eurookna: 3 – 5 vrstvé (SM, BO, DB, meranti), vlhkost W = 9 – 14 %, vnější lamela je radiální celistvá (fixní) nebo napojovaná ozuby, vnitřní lamela je tangenciální napojovaná ozuby.

Obr. 1 Průřezy lepených lamelovaných hranolů (vnější lamela radiální, vnitřní lamela tangenciální)

Obr. 2 Dřeviny na eurohranoly

Požadavky kladené na dřevo: Dobrá opracovatelnost při frézování, tvarová stálost při změnách vlhkosti a teploty, odolnost proti působení povětrnosti a biologickým škůdcům, dobrá pevnost při nízké hmotnosti, snadná a dokonalá povrchová úprava, ekologičnost a snadná recyklovatelnost.

SKLO Tavená směs křemičitého písku, dolomitu, vápence a přísad při t = 1600 °C, na okna se používá ploché lité tabulové sklo FLOAT tloušťky h = 4 mm, izolační dvojskla a trojskla tloušťky h = 4, 5, 6, 8 mm, mezera 12, 16, 18 mm, speciální dvojskla jsou plněna argonem či kryptonem – zvyšují neprůzvučnost až o 3 dB, koeficient prostupu tepla U se snižuje o 0,3 Wm-2K-1.

Obr. 3 Složení dvojskla (U = 1,2 Wm-2K-1)

LEPIDLA Používají se k lepení rámů a křídel - výhradně vodovzdorná třídy D4 modifikovaná polyvinylacetátová (např. DUROLOK V - 260, iniciátor K 100). KOVÁNÍ Zabezpečuje pohyb křídla v rámu: konstrukční – závěsy, válečkové uzávěry, pákové uzávěry, okapnice, vrchní – kliky, olivy, půlolivy, rukojeti, eurookna používají celoobvodové speciální kování.

Obr. 4 Celoobvodové kování eurookna

SPOJOVACÍ PRVKY Vruty a sponky. SKLENÁŘSKÝ A TĚSNÍCÍ MATERIÁL Silikonové tmely (dříve sklenářské tmely), zasklívací pryžové profily, těsnící elastické profily, nosné a distanční podložky.

MATERIÁL NA POVRCHOVOU ÚPRAVU Tmely, napouštědla, základní barvy, lazurovací laky.

Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., 2000. Kapitola 7, s. 35 – 44 Obr. 1, 4 archiv autora Obr. 2 dostupný na www.dare.cz [on line]. [cit. 7. 9. 2012] Obr. 3 dostupný na www.jubookna.cz [on line]. [cit. 7. 9. 2012]