Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_09

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝROBA EUROOKEN Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly technologie výroby dřevěných eurooken s uvedením výrobních operací a jejich stručné charakteristiky. Klíčová slova: Eurookno, CNC obráběcí centrum, čtyřstranné frézování, čepování, dvojitý čep a rozpor, profilování, vnitřní a vnější profil, agregát, zasklívací lišta, okenní rám a křídlo, impregnace, lazurovací lak, kování, dvojsklo, trojsklo, protiplech, kompletace. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 TECHNOLOGIE VÝROBY EUROOKEN
ČTYŘSTRANNÉ FRÉZOVÁNÍ HRANOLKŮ (čtyřstranná frézka na průřez 72 x 86 mm) OPRACOVÁNÍ NA CNC I. Fáze – ČEPOVÁNÍ Dva hranolky se uloží na čepovací vozík: zkracování na přesnou délku, frézování dvojitého čepu a rozporu, v koncové poloze se vlysy odsunou z pracovní roviny a vrátí se do výchozí polohy, vlysy se otočí, nastaví se konečná délka a operace se opakuje.

5 II. Fáze – PROFILOVÁNÍ (je rozdílná pro vnitřní a vnější profily rámu i křídla):
vnitřní profily – jsou opracovány individuálně kus po kuse, frézuje se podélně a používá se agregát pro odřezání zasklívací lišty, vnější profily – opracovávají se sklížená křídla a rámy, frézuje se podélně i příčně (rohové spoje).

6 Způsob zadávání práce:
v dávkách – vybírají se stejná okna od více zákazníků (rychlejší výroba), kus po kuse – individuální (pomalejší výroba). Výhody CNC: vysoký výkon, kvalita a spolehlivost, vysoká flexibilita (přizpůsobivost), pracovní komfort.

7 KLÍŽENÍ RÁMŮ A KŘÍDEL Nanesení lepidla na rohové spoje a stáhnutí v pneumatických lisech. PROFILOVÁNÍ RÁMŮ A KŘÍDEL Frézují se vnější profily, nebezpečí vyštípání dřevních vláken. KONTROLA A OPRAVA VAD IMPREGNACE v máčecí vaně proti povětrnosti

8 POVRCHOVÁ ÚPRAVA Dva nástřiky lazurovacími laky. Systémy na bázi vodové nebo alkydehydové pryskyřice. SUŠENÍ LAKU v tunelové sušárně OKOVÁNÍ KŘÍDLA Používá se celoobvodové kování. ZASKLENÍ DVOJSKLEM NEBO TROJSKLEM Připevnění dřevěných lišt sponkami a zatmelení silikonem.

9 11. OKOVÁNÍ RÁMŮ protiplechy
12. KOMPLETACE OKNA Křídlo se vloží do rámu na závěsy. 13. SEŘÍZENÍ KOVÁNÍ

10 Obr. 1 Obráběcí centrum výroby eurooken

11 Zdroje: Technické listy firmy SCM Group Technické listy firmy HON – okna, dveře s. r. o. Opava


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken"

Podobné prezentace


Reklamy Google