Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna."— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_07

3 KOMBINOVANÁ A PLASTOVÁ OKNA Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly konstrukce a skladba kombinovaných eurooken a plastových oken včetně znázornění svislých řezů těchto oken s okótováním průřezových rozměrů. Klíčová slova: Kombinované okno, plastové okno, eurookno, eloxovaný hliník, pokos, profil, vrut, křídlo, rám, ocelový plech, řez, extrudovaný profil, komorový systém.

4 KOMBINOVANÁ OKNA  Jedná se o dřevěná eurookna z vnější strany obložená eloxovaným hliníkem.  Rohové spoje hliníku se řeší na pokos, plastové úchytky jsou přišroubovány vruty do vlysu křídla i rámu.  Obložení zvyšuje odolnost proti povětrnosti, usnadňuje údržbu a prodlužuje životnost.  Mohou se kombinovat materiály jako dřevo – polyuretan – hliník.

5 Obr. 1 Svislý řez kombinovaného okna

6 PLASTOVÁ OKNA  Vyrábí se z vytlačovaných extrudovaných profilů z tvrzeného plastu.  V porovnání s dřevěnými eurookny je jejich výroba podstatně jednodušší.  Dříve se používaly tříkomorové, dnes pěti a vícekomorové systémy.  Profily se vyztužují ocelovými pozinkovanými plechy tloušťky h = 1,5 - 3 mm.

7 VÝHODY: a) minimální nároky na údržbu, b) příznivější cena v porovnání s dřevěnými eurookny, c) široká škála barevných profilů. NEVÝHODY: a) nízké mechanické vlastnosti, b) nutnost použití ocelových výztuh, c) citlivost profilů na teplotní rozdíly (roztažnost).

8 Obr. 2 Svislý řez plastového okna

9 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., 2000. Kapitola 13 a 16, s. 69 – 75 Obr. 1 a 2 Moderní prefabrikovaná výstavba – výplně otvorů. [cit. 2004]. Dostupný z www: http://prefabrikovana- vystavba.fsv.cvut.cz/http://prefabrikovana- vystavba.fsv.cvut.cz/


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna."

Podobné prezentace


Reklamy Google