Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 04 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-04 Téma vzdělávacího materiálu: Sklo Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na seznámení se skleněnými výrobky v dřevařské praxi Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor výroby nábytku Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Sklo se vyznačuje těmito vlastnostmi:
Sklo - úvod Sklo je průhledná látka, vyrobeno tavením směsi (křemičitý písek, soda, vápenec + speciální přísady). Sklo se vyrábí v několika základních druzích a bezpočtu modifikací. Sklo se vyznačuje těmito vlastnostmi: odolnost proti vysokým teplotám odolnost proti chemikáliím trvanlivost Sklo má tyto specifické vlastnosti: ploché sklo tažené (tabulové) ploché sklo lité drátové sklo technické sklo

3 Sklo má tyto základní druhy:
Sklo - druhy Sklo má tyto základní druhy: Ploché sklo tažené (tabulové) - vyrábí se tažením roztavené skloviny mezi válci. Tím vznikne pás , který se po ochlazení rozřezává na tabule. Vyrábí se v tloušťkách 0,7-10 mm. Na zasklívání se používají tloušťky 3-8 mm. Ploché sklo lité - vyrábí se litím a rozválcováním roztavené skloviny. Po vychladnutí se brousí a leští. Vyrábí se v tloušťkách 5-40 mm. Je opticky kvalitnější a dražší. Drátové sklo - je to lité sklo se zaválcovanou drátěnou vložkou. Technické sklo: skelná vlákna - jako izolační hmoty, jako rohože a tkaniny. pěnové sklo - jako izolační materiál, jako izolační tvárnice.

4 Sklo - druhy II Obr.1 Obr.3 Obr.2

5 Sklo - výroba Sklo je tavená směs z několika druhů surovin.
Křemičitý písek Dolomitický vápenec Sulfáty Uhličitan sodný Barviva atd. v závislosti na druhu skla Jemně rozemleté suroviny se taví při teplotě 1600oC. Vzniklá tavenina se při 1000oC dá tvarovat: foukáním tažením plavením litím válcováním lisováním …..

6 Sklo - výroba - foukání Ruční výroba foukáním
Strojní výroba foukáním (princip je stejný používají se stroje) Obr.4

7 Sklo - výroba - tažení Obr.5 Obr.6

8 Sklo - výroba - plavením (float)
Obr.7

9 Sklo - výroba - lití Obr.8

10 Sklo - výroba - válcování
Obr.9 Obr.10

11 Sklo – výroba pěnového skla
Obr.11

12 Sklo – výroba- jiné způsoby
Skelná vlákna (tkaniny, rohože) Obr.12 Obr.13

13 Sklo - kontrolní test K čemu nám obecně slouží skla v truhlářství a stavebním truhlářství? Co jsou to pěnová skla? Co je to drátové sklo? Vyjmenuj alespoň 3 vlastností důležité pro skla. K čemu slouží tkaniny/mřížky ze skla? Jaké máme použití vláknitých skelných hmot?

14 Skla - kontrolní test II - popis obrázků

15 Sklo - kontrolní test výsledky
K čemu nám obecně slouží skla v truhlářství a stavebním truhlářství ? K zasklívání otvorových výplní, izolační hmoty, zpevňování povrchů, jako výplň při tvorbě skořepinových konstrukcí, plnivo do transparentních NH. Co jsou to pěnová skla? Izolační látky. Co je to drátové sklo? Je to lité sklo se zaválcovanou drátěnou vložkou. Vyjmenuj alespoň 3 vlastností důležité pro skla. Odolnost proti chemikáliím, teplotám, trvanlivost. K čemu slouží tkaniny/mřížky ze skla? Proti praskání, nosné kostry výrobků, proti ohni …. Jaké máme použití vláknitých skelných hmot? Izolace, filtry…..

16 Skla- kontrolní test II – popis obrázků výsledky
Válcované sklo Válcování skla Výroba vláken Obr.15 Obr.16 Obr.14 Tažení skla Foukání skla-forma Skelná tkanina Obr.19 Obr.17 Obr.18

17 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN Obr , , 15, 16, 18, 19 HADÁMEK, Luděk. Obr. 1- 3, 9, 14, 17 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google