Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje"— Transkript prezentace:

1 Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – pera a klíny

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_32_INOVACE_1_13

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pera a klíny Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace : pokračování problematiky nerozebíratelných spojů, řešení spojů hřídele a náboje, přenos kroutícího momentu Klíčová slova: kolík, pero, klín, kužel, drážka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Spojování součástí klíny se používá :
na spojení hřídele a náboje na přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj ( např. setrvačník, řemenice, ozubené kolo atd.)

5 Druhy klínového spojení
Spojení podélnými klíny pro přenos kroutícího momentu Spojení příčnými klíny pro přenášení vratného pohybu Montáž klínů závisí na druhu použití klínů, v každém případě musíme provést přilícování klínu do drážky hřídele nebo náboje. Předepsané úkosy na klínech jsou 1:100

6 Druhy klínů Ploský Drážkový Tangenciální

7 Urči druhy klínů na obrázku:

8 Spojování součástí pery se používá
K zajištění dobrého přenosu kroutícího momentu z hřídele na náboj. Tento je zpravidla realizován bokem pera na rozdíl od klínů.

9 Druhy per:   Těsné Volné Úsečové neboli Woodruffovo 

10 Urči druhy per na obrázcích :
1 2 3

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pera a klíny Odkazy: Texty: Outrata Jiří - Zámečník. Technologie pro 2. a 3. ročník OU a UŠ ,SNTL 1987 Obrázky: Fotografie autorská Voharek, Zlámala, 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje"

Podobné prezentace


Reklamy Google